Acasă » Petrol și Gaze » Transport » Bulgartransgaz selectează două consorții pentru extinderea Coridorului Vertical de Gaze

Bulgartransgaz selectează două consorții pentru extinderea Coridorului Vertical de Gaze

22 mai 2024
Petrol și Gaze
energynomics

Operatorul bulgar de transport de gaze de stat Bulgartransgaz a declarat că a selectat două consorții într-o licitație de 586,7 milioane de leva (325,3 milioane dolari/300 milioane euro) pentru extinderea infrastructurii, ca parte a inițiativei de construire a unui coridor de gaze care să lege Grecia și nordul Europei.

În 2016, Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au ajuns la un acord pentru dezvoltarea infrastructurii necesare pentru așa-numitul Coridor Vertical de Gaze, care să permită transportul bidirecțional al gazelor între țările participante. Ucraina, Moldova și Slovacia s-au alăturat inițiativei la începutul acestui an, potrivit Seenews.

Licitația, împărțită în trei loturi, are în vedere amenajarea teritoriului, proiectarea investițiilor, livrarea de materiale și echipamente, împreună cu construcția și punerea în funcțiune a unor noi șantiere pentru extinderea infrastructurii la punctele de interconectare Kulata-Sidirokastro și Negru Vodă-Kardam, se arată într-un comunicat al Bulgartransgaz.

Consorțiul DZZD Hill International-GBS condus de firma de consultanță în construcții cu sediul în SUA Hill International și grupul bulgar de construcții Glavbolgarstroy (GBS) au fost alese ca antreprenoare pentru două dintre loturile legate de segmentul de la Kulata la Kresna și de la Rupcha la Vetrino.

Totodată, consorțiul DZZD Negru Vodă Kardam 2024, format de firma de soluții de inginerie cu sediul în SUA Divicom, compania românească de construcții Habau și firma locală SA.I.E a fost ales pentru a efectua lucrări în cadrul conductei de transport de gaze Piperevo- Pernik.

Prețul oferit de consorțiul DZZD Hill International-GBS este de 131,8 milioane de leva pentru un lot și 353,2 milioane de leva pentru celălalt, în timp ce DZZD Negru Vodă Kardam 2024 a propus un preț de 99,98 milioane de leva. Toate ofertele se încadrează în bugetul estimat, a precizat Bulgartransgaz.

Bulgartransgaz își propune să crească capacitatea de transport din Grecia către Bulgaria la punctul de interconectare Kulata-Sidirokastro și din Bulgaria către România la punctul de interconectare Negru Vodă-Kardam.

În aprilie, operatorul de transport de gaze a lansat o licitație de 15 milioane de leva pentru inversarea stației de compresoare Kardam de la granița cu România și extinderea capacității sistemului de control în cadrul proiectului coridorului de gaze.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *