Acasă » Petrol și Gaze » Circa 500 de benzinării cer prin sistemul de compensare 175 mil. lei pentru iulie

Circa 500 de benzinării cer prin sistemul de compensare 175 mil. lei pentru iulie

11 septembrie 2022
Furnizare
energynomics

Un număr de 499 declarații privind compensația la carburanți în sumă totală de 174,52 milioane de lei, aferente activității economice din luna iulie 2022, au fost depuse până la 25 august, a anunțat vineri preşedintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferințe de presă.

„Ştiți că s-a introdus acea declarație specială. Se compensează. Acesta a fost efortul pe care statul l-a făcut la prima declarare şi ni s-a părut normal ca să ştie pentru că nu e o sumă mică. Au fost multe dezbateri când s-a mers pe această compensare, 25 de bani statul român, 25 de bani agentul economic care a fost de acord să intre în acest sistem de compensare. Vedeți, el funcționează. Deja s-au depus primele declarații, s-au făcut primele compensări. Este un lucru bun şi cred că toți ştim că prețul la combustibil a scăzut un pic şi prin acest acest lucru. Făcusem la un moment dat un calcul pentru că toată lumea întreba cât îi. Păi la un plin pe care îl faci u undeva la 40 de lei, 40 de lei şi un pic o economie. Este mult sau este puțin aia decide fiecare dintre noi, dar este o economie. Şi noi ca stat ne respectăm angajamentul pe care l-am făcut către agenții economici care au intrat în acest mecanism şi deja el funcționează”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş, conform Agerpres.

Potrivit ANAF, această declarație se completează şi se depune de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienți finali, care acordă o reducere de preț şi beneficiază de o compensare de la bugetul de stat.

Compensarea este aferentă reducerii acordate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.106/30.06.2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art.18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport.

Declarația privind compensația la carburanți se completează cu ajutorul programului de asistență şi se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Se depune la organul fiscal competent pentru administrarea creanțelor fiscale datorate de către operatorul economic, iar termenul de depunere este până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea către clienții finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *