Acasă » Electricitate » Virgil Popescu, de la Bruxelles: Vom adopta măsuri de reducere a consumului, vom crește lichiditatea și vom reduce prețurile gazelor – supraimpozitarea rămâne

Virgil Popescu, de la Bruxelles: Vom adopta măsuri de reducere a consumului, vom crește lichiditatea și vom reduce prețurile gazelor – supraimpozitarea rămâne

12 septembrie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a revenit cu precizări de la Bruxelles: Țările Uniunii vor adopta măsuri de reducere a consumului, vor crește lichiditatea piețelor, vor supraimpozita profiturile mari și vor reduce prețurile gazelor, în special ale celor rusești, conform unui comunicat postat pe Facebook.

”Am participat astăzi, 9 septembrie 2022, la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, ocazie cu care am avut un schimb de opinii cu omologii mei și cu reprezentanții Comisiei Europene asupra prețurilor ridicate la energie precum și pregătirilor pentru iarnă.

În contextul evoluțiilor din ultima perioadă de pe piața energiei electrice, precum și în cel al continuării agresiunii Ucrainei de către Rusia, este necesar să se acționeze pentru adoptarea unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieței și scăderea prețului plătit de consumatori.

Comisia Europeană lucrează în prezent la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Pe termen scurt, Comisia Europeană vizează următoarele măsuri: (i) reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum; (ii) captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit; (iii) contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; (iv) creșterea lichidității pe piețele de energie; (v) reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia”, a scris ministrul pe pagina de socializare.

”România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energia electrică de cel la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței. Este important ca o propunere din partea Comisiei Europene să fie emisă în acest sens în cel mai scurt timp.

Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonarea prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România, și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare a prețului la gazele naturale pe platformele europene, pentru a elimina orice comportamente abuzive”, susține Popescu.

”Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric este un alt instrument de care România este interesată și pe care îl aplică pentru a asigura finanțarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici și non-casnici. De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanța de urgență nr. 119/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023.  Aceasta prevede inclusiv o contribuție din partea producătorilor, traderilor și furnizorilor de energie la Fondul de Tranziție Energetică care va asigura finanțarea măsurilor sociale.

”De asemenea, am susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață. De asemenea, am propus măsuri de susținere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depășesc un procent de 20% din costul total. În plus, am susținut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum și de a limita temporar prețul la tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă”.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *