Acasă » Electricitate » CEZ România: Finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic

CEZ România: Finalizarea strategiei naţionale este un subiect crucial pentru domeniul energetic

18 septembrie 2015
Electricitate
energynomics

Finalizarea strategiei energetice naţionale este un subiect crucial pentru acest domeniu, care are nevoie de stabilitate şi predictibilitate, a declarat directorul general al CEZ România, Martin Zmelik, citat de Mediafax.

„Subiectul crucial pentru toată lumea din sector acum este finalizarea strategiei energetice. Este cel mai important punct pentru sectorul energetic, să oferi jucătorilor din sector o cale de urmat. Şi ea trebuie să să adreseze tuturor problemelor cu care ne confruntăm. Întâi de toate trebuie să ştim care va fi mixul energetic şi care va fi rolul regenerabilelor. Pentru că acum piaţa este prinsă la colţ, cu o grămadă de adăugiri la vechea lege, lucru care complică afacerile”, a declarat Zmelik, într-o conferință pe teme energetice.

Directorul general al CEZ România speră că strategia va avea un impact pozitiv asupra afacerilor companiilor din domeniu.

„Înţelegem că şi alte surse de energie trebuie implementate în sector, dar nu ne dorim soluţii instant, ci considerăm că varianta potrivită ar fi discuţiile. Şi se pune în principal problema stabilităţii şi predictibilităţii întregului sistem”, a spus Zmelik.

„În ceea ce priveşte obiectivele acestei strategii, investitorii pot avea o direcţie legată de posibilităţile pe care le au în domeniu, companiile vor să ştie unde şi cât să investească, la ce să se aştepte din partea sectorului investiţional. Este un sector semi-reglementat”, a adăugat reprezentantul CEZ România.

Totodată, Cătălin- Lucian Chimirel, membru în Directoratul Transelectrica, a declarat în aceeași conferință că transportatorul naţional de electricitate are în plan creșterea capacității de interconexiune transfrontalieră.

„Pentru creşterea capacităţii de schimb pe interfaţa de vest a României sunt planificate următoarele dezvoltări ale reţelei: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400kV Reşiţa – Pancevo (Serbia), LEA 400kV Porţile de Fier – Reşiţa şi extinderea staţiei 220/110kV Reşiţa prin construcţia staţiei noi de 400kV, trecere la 400kV a LEA 220kV Reşiţa -Timişoara – Săcălaz – Arad, inclusiv construirea staţiilor de 400kV Timişoara şi Săcălaz”, a declarat Chimirel.

În ceea ce priveşte creşterea capacităţii de schimb pe interfaţa cu Republica Moldova sunt în curs de evaluare următoarele dezvoltări ale reţelei: LEA 400kV Suceava – Bălţi, LEA 400kV Isaccea – Vulcănești şi LEA 400kV Iași – Ungheni – Strășeni.

Reprezentantul Transelectrica a mai spus că obiectivele principale ale planificării reţelei electrice de transport sunt siguranţa în funcţionare a Sistemului Energetic Naţional, creșterea capacității de interconexiune a reţelelor energetice, sustenabilitatea prin integrarea energiei din surse regenerabile și preluarea acesteia în sistem, precum şi extinderea prin cuplare a pieţei de energie electrică şi integrarea în piaţa europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *