Acasă » Interes general » Certificarea orașelor sustenabile avansează greu din cauza rezistenței autorităților locale

Certificarea orașelor sustenabile avansează greu din cauza rezistenței autorităților locale

5 martie 2023
Interes general
energynomics

Certificarea orașelor sustenabile din România avansează într-un ritm lent din cauza ”rezistenței” municipalităților, însă transformarea inteligentă a orașelor abia începe. ”Lucrurile merg destul de greu pentru că există o rezistență din partea municipalităților și pentru că (…) s-au găsit foarte greu oameni dedicați care să se implice cu adevărat în acest lucru”, a declarat Andrei Botiș, CEO al NAI România & Moldova și președinte al asociației Romania Green Building Council (ROGBC), la conferința “Orașe inteligente“, organizată de Energynomics.

Asociația a reușit, în ultimii ani, împreună cu Ambasada Confederației Elvețiene, să acorde titlurile de Comunitate Sustenabilă pentru orașele Cluj-Napoca, Iași, Alba-Iulia, Turda, și Vama Buzăului.

Potrivit lui Botiș, în 2012, Clujul a obținut abia 27 puncte la primul audit efectuat în vederea evaluării statutului de oraș sustenabil, dar după zece ani a ajuns la 45 puncte, cel mai mare punctaj al unui oraș din România în acest moment. ”Chiar dacă au trecut zece ani, este cea mai scurtă perioadă în care un oraș a obținut un punctaj atât de mare la nivel European”, a adăugat Botiș.

Asociația ROGBC are rolul de a crea și de a dezvolta programul de certificare voluntară pentru clădiri rezidențiale ”Green Homes by ROGBC”.

În România sunt certificate peste 15.000 de locuințe din peste 50 de ansambluri rezidențiale, având o valoare de piață de peste 2 miliarde de euro. ”În București lucrurile se mișcă bine în ultimii doi-trei ani. (…) În ce privește orașele inteligente, inteligența orașelor de abia acum începe”, a spus Botiș.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI BOTIȘ

El a precizat că orașul Cluj este un exemplu de bune practice pentru că municipalitatea a decis încă din 2013 să reducă impozitele pentru clădirile verzi, ceea ce a stimulat dezvoltatorii imobiliari să construiască respectând cerințele pentru astfel de imobile.

Conferința “Orașe inteligente“ a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri, între care ABB, ENGIE Romania, Finder, Flash Lighting Services, Photomate, REI Group, SIXT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *