Acasă » Interes general » CE propune noi ținte privind eficiența energetică a clădirilor şi revizuirea directivei

CE propune noi ținte privind eficiența energetică a clădirilor şi revizuirea directivei

22 noiembrie 2021
Interes general
energynomics

Comisia Europeană a propus mai multe modificări la directiva privind eficienţa energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunţat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, la cea de-a treia ediție a Forumului România Eficientă.

„În contextul propunerilor Fit for 55, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficienţa energetică a clădirilor, întrucât clădirile reprezintă 40% din consumul de energie şi 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte încet în Europa”, a spus el, în cadrul Forumului România Eficientă – Clădirile în contextul Fit for 55.

Astfel, Comisia Europeană propune o nouă ţintă de creştere a eficienţei energetice cu 9% până în anul 2030.

„Această ţintă este obligatorie pentru fiecare stat şi va fi finanţată prin contribuţie naţională. Propunem, de asemenea, să creştem economia de energie cu 0,5% şi fiecare stat membru trebuie să concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potenţial de economisire”, a arătat Demur, conform Agerpres.

El a adăugat că directiva privind eficienţa energetică se adresează sectorului public.

„Propune, de asemenea, o obligaţie anuală de renovare de 3% pentru toate clădirile publice. Totodată, propunem să se dubleze sursele energetice folosite la clădiri, să ajungem la 49% cota de energie regenerabilă în clădiri până în 2030”, a precizat oficialul european.

„Am creat un grup de lucru privind consumatorul vulnerabil pentru a înţelege clar ce înseamnă sărăcia energetică. Să avem o înţelegere comună la nivel naţional ce înseamnă această definiţie a sărăciei energetice. O primă întâlnire a avut loc la 16 noiembrie şi vom continua să monitorizăm sărăcia energetică, întrucât este un subiect-cheie la nivelul comisiei”, a mai spus Demur la conferinţa organizată de Asociaţia Energy Policy Group (EPG).

Noua directivă va fi discutată pe 14 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *