Acasă » Petrol și Gaze » Maximescu: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizația de construcție

Maximescu: Neptun Deep aşteaptă evaluarea impactului de mediu şi autorizația de construcție

energynomics

Proiectul Neptun Deep se află în etapa de obținere a evaluării impactului de mediu şi sperăm ca, până la finele lunii octombrie, să primim şi autorizație de construcție, a declarat Alexandru Maximescu, vicepreşedinte al OMV Petrom.

„Plasarea Mării Negre pe scenă este importantă, nu doar pentru România, ci şi pentru Republica Moldova, Bulgaria şi celelalte țări din regiune. Cu peste un an în urmă ne aflam aici foarte aproape de decizia finală privind investiția Neptun Deep. Existau atunci foarte multe zvonuri la momentul acela şi foarte mulți oameni nu aveau încredere că OMV Petrom şi Romgaz vor fi în stare să facă un astfel de proiect. Astăzi, suntem foarte mândri că am demonstrat că suntem în stare. Romgaz şi OMV Petrom au participații egale în acest proiect – „50%-50%” – şi va plasa România pe o poziție binemeritată, şi anume de cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. (…) La jumătatea anului 2023 am luat decizia finală privind investiția şi Agenția Națională pentru Resurse Minerale a confirmat, în august 2023, Planul nostru de investiții. Am început achizițiile pentru acest proiect. Companii de renume mondial participă alături de noi la proiect, ceea ce ne dă încredere că proiectul va fi realizat la timp şi în limitele bugetului. Acum, suntem în etapa în care ne apropiem de obținerea evaluării impactului de mediu. Vor urma celelalte documente care vor fi trimise Ministerului Energiei pentru autorizația de construcție pe care sperăm să o obținem până la finalul lunii octombrie”, a explicat Maximescu, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, proiectul este situat la aproximativ 170 de mile de țărmul românesc, iar investiția totală va fi de aproximativ 3,8 – 4 miliarde de euro. „Parțial, proiectul va fi dezvoltat în apele de adâncime ale Mării Negre, la peste 1.000 de metri sub nivelul mării. Cealaltă parte a proiectului se va derula în zone mai puțin adânci ale Mării Negre”, a adăugat Alexandru Maximescu.

În context regional, vicepreşedintele OMV Petrom a adus în discuție implicarea companiei pe care o reprezintă în livrarea de gaz către Republica Moldova.

„Suntem foarte mândri că, în lunile recente, OMV Petrom a câştigat toate licitațiile pentru a livra gaz către Moldova în condiții de securitate şi mai ieftin decât Gazprom. Cooperarea dintre Ministerul Energiei din Republica Moldova şi companiile din România s-a bucurat de foarte mare succes, atât de mult încât în 24 de ore companiile româneşti au preluat întreaga alimentare pentru Republica Moldova. Am demonstrat că este posibil şi într-o situație de criză să răspundem şi să ajutăm Moldova (…) Parteneriatele public-private sunt, de asemenea, esențiale. În cele din urmă, producția de gaz şi energie endogenă este esențială pentru securitatea noastră energetică şi, desigur, este important să privim către tehnologiile inovative, precum hidrogenul verde, regenerabilele, capabilitățile de stocare a dioxidului de carbon, electrificarea transportului, biocombustibili. Toate acestea sunt domenii la care ne uităm cu atenție la OMV Petrom şi, în următorii trei ani, avem cea mai ambițioasă strategie de investiții din istoria companiei. Pentru 2024, 2025, 2026, vom investi, în fiecare an, aproximativ opt miliarde de lei în securitate energetică în regiune”, a punctat reprezentantul OMV Petrom.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *