Acasă » Petrol și Gaze » Bulgaria: Prețul gazelor naturale a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie

Bulgaria: Prețul gazelor naturale a scăzut cu peste 47% de la 1 noiembrie

2 noiembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) a aprobat scăderea prețului gazelor naturale cu 47,3%, în urma propunerii furnizorului de gaze Bulgargaz, transmite Novinite.

De la 1 noiembrie, noul preț al gazelor va fi de 123,47 leva per MWh (sau 63,13 euro per MWh). Tariful, care nu include accizele şi TVA, este pentru furnizorii finali şi persoanele care au licență pentru producția şi transferul energiei termale, a anunțat Bulgargaz, conform Agerpres.

În octombrie, prețul gazelor a fost de 233,36 leva per MWh. Comparativ, pe piața europeană prețul gazelor care urmează să fie livrate în noiembrie se situează la 130 euro per MWh.

Prețul propus inițial Bulgargaz a fost de 166 leva per MWh. Scăderea semnificativă a prețului propus pentru noiembrie a fost determinată de prețurile competitive obținute de furnizorul de gaze şi de scăderea prețurilor pe piața din Europa.

Contractul pe termen lung dintre Bulgaria şi Azerbaidjan a contribuit de asemenea la reducerea prețului gazelor pentru consumatorii bulgari, după finalizarea Interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria.

Noul preț al gazelor din Bulgaria este semnificativ mai scăzut decât cel care ar fi trebuit plătit Gazprom dacă firma rusă nu ar fi anulat în mod unilateral contractul de livrare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *