Acasă » Petrol și Gaze » ANRE a aprobat Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale

ANRE a aprobat Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale

2 noiembrie 2022
Petrol și Gaze
energynomics

Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031 a fost aprobat în şedința Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, iar valoarea totală estimată a lucrărilor de investiții cuprinse în acest plan este de aproximativ 3,6 miliarde de euro.

„În cadrul şedinței Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, am aprobat Planul de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale (PDSNT) pentru perioada 2022-2031, elaborat de operatorul de transport şi de sistem al gazelor naturale SNTGN Transgaz S.A., în conformitate cu obligațiile sale legale în vigoare. Acest plan este unul ambițios şi cuprinde o serie de lucrări majore de dezvoltare a interconexiunilor sistemului românesc în cadrul sistemului european, cât şi lucrări de extindere în vederea racordării de noi utilizatori, lucrări de modernizare a sistemului național de transport (SNT), lucrări pentru asigurarea siguranței şi securității în funcționarea SNT. Cele mai importante obiective din acest plan au în vedere dezvoltarea sistemului pentru preluarea gazelor naturale din Marea Neagră, extinderea sistemului de transport care să permită racordarea sistemelor de distribuție ale localităților realizate prin Programul Național Anghel Saligny, precum şi asigurarea capacității de transport către Republica Moldova”, susține Dumitru Chiriță, preşedintele ANRE.

Conform documentului, valoarea totală estimată a lucrărilor de investiții pentru dezvoltarea SNT cuprinse în PDSNT 2022-2031 este de aproximativ 3,6 miliarde euro, iar finanțarea va fi asigurată în cea mai mare parte din surse proprii şi împrumuturi, dar şi din fonduri europene atrase, nerambursabile.

În planul de dezvoltare a SNT sunt incluse şi investițiile aferente înmagazinării gazelor naturale pentru asigurarea de către operatorii de înmagazinare a creşterii capacităților şi a flexibilității depozitelor subterane, precizează ANRE.

„În decizia de aprobare, am solicitat SNTGN Transgaz S.A. să realizeze în perioada următoare studii şi proiecte pilot prin care să stabilească condițiile pentru tranziția către mixul gaze-hidrogen, în conformitate cu strategia europeană”, se mai spune în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *