Acasă » Electricitate » Fără tranzit de gaze din Bulgaria, după ce România a mărit exporturile de electricitate către Ungaria

Fără tranzit de gaze din Bulgaria, după ce România a mărit exporturile de electricitate către Ungaria

11 ianuarie 2017
Distribuţie
Bogdan Tudorache

Bulgaria a oprit transferurile de gaze către România, ca urmare a unei măsuri similare luate de București pentru exportul de energie electrică, în pofida cererii guvernului din Sofia de zilele trecute.

Fluxul de gaze naturale din Bulgaria nu a ajuns în conductele din România marți, potrivit Digi 24. Anterior, Bulgaria a făcut o cerere pentru furnizarea urgentă de energie electrică din România. Însă Bucureștiul a refuzat, deoarece consumul local a atins punctul culminant în ambele țări, în condiții de iarnă neobișnuit de aprige, potrivit Euractiv.com.

Bulgaria a cerut o aprovizionare suplimentară cu energie electrică din România pe 9 ianuarie, însă cererea a fost respinsă.

Problemele mari în sistemul de distribuție a energiei electrice, legate de condițiile meteorologice aspre și de consumul de energie crescut, au determinat guvernul bulgar să facă această cerere, potrivit Televiziunii Naționale din Bulgaria.

Întrebat de ce nu a început importul de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse în cursul zilei de marți, așa cum era stabilit, ministrul român al Energiei Toma Petcu s-a referit la unele probleme de execuție a lucrării.

„Importul de gaze din Bulgaria se face prin interconectorul Giurgiu-Ruse, iar capacitatea de import este nesemnificativă față de cantitățile pe care noi le consumăm. Sunt probleme de execuție a lucrării, la care cei de la Transgaz au soluții și probabil vor finaliza într-un termen foarte scurt”, a susținut Petcu, citat de Agerpres.

El a insistat că această amânare nu are nicio legătură cu declarația sa de luni, privind faptul că România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării. Întrebat dacă a existat vreo reacție la această declarație, ministrul a răspuns: „Nu am avut nicio reacție la această declarație, pentru că aceste lucruri sunt absolut normale într-o colaborare. Le-am explicat partenerilor bulgari și au înțeles”.

România a exportat zilele acestea electricitate în Ungaria, întrucât prețurile spot au crescut la aproape dublu față de cele din România.

Potrivit operatorului român de piață OPCOM, capacitatea românească a fost rezervată în întregime de Ungaria, dat fiind că prețurile din România au ajuns la circa 50-70 euro pe MWh, iar prețurile din Ungaria au fost de până la circa 120-140 de euro pe MWh, potrivit presei locale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *