Acasă » Interes general » Programul Operațional Tranziție Justă, pus în consultare publică

Programul Operațional Tranziție Justă, pus în consultare publică

19 iunie 2022
Interes general
energynomics

Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) pune în consultare publică Programul Operațional Tranziția Justă (POTJ), care are o alocare totală de 2,53 miliarde de euro şi care vine să sprijine mediul de afaceri şi să creeze locuri de muncă în județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova şi Mureş, conform News.ro.

Potrivit MIPE, Programul Operațional Tranziția Justă (POTJ) a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova şi Mureş, teritorii indentificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă în perioada 2021 – 2027.

„Cu o alocare totală de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, programul vine să sprijine dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile şi cu un nivel atractiv de salarizare, în județele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România îşi va îndeplini angajamentul de tranziție la neutralitatea climatică”, arată sursa citată.

Dincolo de sprijinirea activităților economice productive în vederea creşterii competitivității şi capacității economiilor locale, vor fi adoptate măsuri prin care se va asigura accesul populației la programe de calificare / recalificare, precum şi la servicii de asistență şi măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă.

„Este un program prin care vom scoate din stagnare economică mai multe zone defavorizate sau microregiuni mai greu accesibile ale României. În final, sănătatea şi calitatea vieții oamenilor din aceste județe se va îmbunătăți semnificativ. Mai mult, impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică a teritoriului va fi atenuat”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

Tranziția la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură şi de investiții care îmbunătățesc calitatea vieții şi combat sărăcia energetică. Pentru a răspunde acestei deficiențe, POTJ va sprijini instalarea de panouri fotovoltaice / fototermice la nivel de gospodărie, ca o primă etapă în vederea creării comunităților de energie. Alături de necesitatea alimentării durabile cu energie electrică şi căldură a locuințelor, programul va sprijini şi extinderea transportului inter-urban verde.

Toate investițiile POTJ vor contribui la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) şi la atingerea țintelor de mediu aferente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.