Acasă » Interes general » BEI a majorat bugetul destinat finanțării unor proiecte de eficiență energetică

BEI a majorat bugetul destinat finanțării unor proiecte de eficiență energetică

24 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) a majorat recent bugetul programului European Local ENergy Assistance (ELENA) și se află în căutare de noi proiecte, a declarat Ana Maria Lupașcu, senior economist EIB/JAPSPERS, la conferința “Eficiență energetică pentru tranziție energetică” organizat la București de Energynomics împreună cu Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei.

Prin acest instrument au fost deja finanțate sau sunt în curs de derulare peste 160 de proiecte la nivel mondial cu o valoare totală de 9 miliarde de euro, din care ponderea granturilor este de peste 280 milioane de euro.

ELENA oferă asistență tehnică pentru investiții în eficiență energetică și energie regenerabilă care vizează clădiri și transport urban inovator.

ELENA va finanța până la 90% din costurile de pregătire a investițiilor, iar diferența de 10% trebuie acoperită de către solicitanți. Valoarea proiectelor trebuie să fie de minim 30 milioane de euro, iar grantul standard pentru un proiect este cuprins între 1 și 3 milioane de euro.

Prin acest program pot fi finanțate pregătirea lucrărilor de renovare a clădirilor, proiecte de energii regenerabile (solar și biomasă), iluminat stradal, încălzire și răcire stradală.

În mod obișnuit, ELENA sprijină programe de investiții de peste 30 de milioane de euro cu o perioadă de implementare de trei ani pentru eficiența energetică (inclusiv proiecte rezidențiale) și o perioadă de patru ani pentru transport urban și mobilitate.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANEI MARIA LUPAȘCU

Prin ELENA au fost finanțate trei proiecte în România care vizează încălzirea centralizată din sectorul 6 al Capitalei (investiție totală de 26,9 milioane de euro), lucrări de eficiență energetică în zona de activitate a ADR Muntenia Sud (investiție totală de 63,8 milioane de euro) și un proiect de eficiență energetică pentru ADR Sud-Est (proiect cu o valoare totală de 80,3 milioane de euro).

Conferința de la București a fost a ultima dintr-o serie de 5 programate de platforma de comunicare Energynomics, Fondul Român pentru Eficiența Energiei – FREE și Direcția pentru Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Energiei. Proiectul a fost finanțat prin Granturile Norvegiene 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *