Acasă » Interes general » Bani de la buget pentru facturile energetice ale 400.000 de consumatori

Bani de la buget pentru facturile energetice ale 400.000 de consumatori

24 august 2021
Interes general
energynomics

Adoptarea legii consumatorului vulnerabil este una din prioritățile PNL în noua sesiune parlamentară, susține Eugen Țapu-Nazare, vicepreședintele grupului PNL din Senatul României. Dacă legea va fi aprobată în Parlament în septembrie, consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie și gaze, a spus și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor.”

Ajutorul va fi acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puțin de 10% din valoarea de referință, care, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică și de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri.

Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.

Ministrul Popescu a precizat că prețul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piața spot a bursei OPCOM: „Nu 100, nu 1.000 de lei, nu 200. Noi ne uităm la prețul mediu. Există și vârfuri și este evident că trebuie să urmărim acest aspect”.

El a sfătuit consumatorii să încheie noi contracte în piața liberă, unde prețurile sunt mai mici și a făcut trimitere directă la compania de stat Hidroelectrica. „Oameni buni, vă repet tuturor, mergeți pe piața concurențială, liberă, alegeți cea mai bună ofertă, nu stați în piața de serviciu universal, care este scumpă. Primul care este pe listă – și mai sunt doi-trei la același nivel de preț – este compania noastră, Hidroelectrica, faceți contracte!”, a îndemnat ministrul.

Legea consumatorului vulnerabil ar fi trebuit adoptată încă de acum opt ani, când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale, dar a fost pusă pe circuitul de aprobare la începutul acestui an. În luna mai, Senatul, în calitate de prim for sesizat, a adoptat proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie inițiat de Guvern, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

Dincolo de întârzieri, actul normativ a fost criticat pentru lipsa de anvergură și viziune. “Legea în sine nu va schimba mare lucru, vor fi niște subvenții pentru gospodării pentru energie și atât, exact ce era și până acum pentru încălzire”, scria Otilia Nuțu, analist de politici publice în energie și infrastructură la Expert Forum. Într-o conversație extinsă la EnergynomicsTalks, Andrei Ceclan, președintele SAMER și George Jiglău, președintele CSD au explicat de ce Legea consumatorului vulnerabil trebuie să fie mai mult decât legea ajutoarelor pentru încălzire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *