Acasă » Interes general » Avigail Shtamler-Paz: Până în 2030, Israelul va înlocui cărbunele cu regenerabile

Avigail Shtamler-Paz: Până în 2030, Israelul va înlocui cărbunele cu regenerabile

23 octombrie 2023
Interes general
energynomics

Israelul intenționează ca în 2026 să renunțe complet la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mixtul energetic al țării urmează să fie format doar din gaze naturale și surse regenerabile.

În 2019, Israelul a început să folosească sursele regenerabile, care reprezentau 5% din mixul energetic al țării, potrivit datelor furnizate de Avigail Shtamler-Paz, șefa misiunii economice a Israelului în România, în cadrul conferinței ”Mai multe regenerabile pentru România”, organizate de Energynomics.

În același an, ponderea cărbunelui în mixul energetic al Israelului era de 30%, dar a scăzut în fiecare din anii următori, ajungând anul trecut la 21%. Cărbunele ar urma să fie utilizat în Israel până în 2025, an la sfârșitul căruia această resursă va mai asigura doar 3% din mixtul energetic.

Pe măsură ce cărbunele va fi eliminat din mixul energetic al țării, va fi înlocuit de gazele naturale și de sursele regenerabile. Astfel, în 2025, gazele vor acoperi 76% din consum, în creștere față de 70% în 2024, în timp ce sursele regenerabile vor crește  de la 18% la 20%.

Din 2026, Israelul va utiliza doar gaze naturale și energii regenerabile, iar în 2030 ponderea acestora în consum va fi de 70% (gaze), respectiv 30% (regenerabile).

Administrația pentru comerțul exterior din Israel are 55 de birouri la nivel mondial, din care 43 sunt complet operaționale.

Dacă în 1949 două treimi din exporturile Israelului erau reprezentate de citrice, în 2022 țara și-a schimbat complet oferta de produse și servicii. Astfel, 24% din exporturile țării sunt reprezentate de produse de programare pe calculator, 11% de echipamente electronice iar 10% de produse chimice și farmaceutice.

Conferința ”Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor săi, între care Alive Capital, Astrasun, BCR, EnergoBit, Elektra Renewable Support, Eximprod, Ensys Renewable Solution, ING Bank, LAPP Romania, Metacon, Noark, Photomate, REI Grup, TAW Energy, Volt, Wiren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *