Acasă » Petrol și Gaze » Schimbările legislative au decapitalizat distribuitorii de gaz

Schimbările legislative au decapitalizat distribuitorii de gaz

9 noiembrie 2022
Consumatori
energynomics

Schimbările legislative din 2021 și 2022 au dus la decapitalizarea companiilor de furnizare și distribuție a gazelor naturale, a declarat Andra Malanca, directorul comercial al Megaconstruct, în cadrul conferinței “Viitorul utilităților – 2022”, organizată de Energynomics. Lipsa predictibilității, care se suprapune pe o criză a forței de muncă și provoacă imposibilitatea încheierii unor contracte pe termen lung cu clienții, îngreunează continuarea activității, a mai spus ea.

”Schimbările legislative din ultimii doi ani au dus la decapitalizarea firmelor active în sectorul furnizării gazelor naturale. Ne dorim o piață echilibrată în care să ne ocupăm timpul cu rolul pe care îl avem, nu să ne pierdem timpul încercând să ne adaptăm permanent la noile condiții legislative. Lipsa de predictibilitate face dificilă continuarea activității. Este adevărat că este un context geopolitic care a necesitat luarea unor măsuri de urgență, dar credem că aplicarea lor trebuie făcută coerent și clar pentru participanții la piață”, a spus Malanca.

Ea a adăugat că în ultimii doi ani Megaconstruct a fost obligată, prin prisma legislației, să extindă rețeaua de gaze naturale fără să existe studii de fezabilitate și cu costuri care nu se justificau. În plus, ANRE a obligat distribuitorii de gaze să finanțeze integral costurile de racordare a noilor clienți casnici și non-casnici. Astfel, compania a finanțat anul trecut cu cinci milioane de lei racordarea noilor clienți, iar în acest an suma aferentă acestei activități a ajuns la 10 milioane. Chiar dacă între timp legislația a fost corectată, compania nu și-a recuperat încă sumele investite și, în consecință, le va integra în tarifele practicate în relația cu clienții.

Compania se confruntă și cu diminuarea surselor de gaz și imposibilitatea de a susține, în relația cu clienții, a unor oferte contractuale pe termen mediu sau lung către clienți. Totodată, băncile nu sunt interesate să finanțeze operatorii din domeniul energiei.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANDREI MALANCA

Megaconstruct a fost înființată în România în anul 1993 și are în concesiune serviciului public de distribuție a gazelor naturale într-un număr de 25 de municipii, orașe și comune din opt județe. Compania are 25.000 de clienți, iar anul trecut a distribuit 661.572 MWh de gaze naturale.

În prezent, compania lucrează la crearea și extinderea infrastructurii de distribuție a gazelor natural în Comana, județul Giurgiu, și Borcea, județul Călărași. Ambele lucrări au început în acest an și sunt estimate să fie finalizate peste doi ani.

Conferința “Viitorul utilităților – 2022” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: Eaton Electric, Horváth, Megaconstruct, Photomate, SAS România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *