Acasă » Electricitate » Asigurarea aprovizionării cu materii prime este noua provocare a industriei eoliene

Asigurarea aprovizionării cu materii prime este noua provocare a industriei eoliene

14 aprilie 2022
Electricitate
energynomics

Industria eoliană din Europa se confruntă cu o nouă provocare: pe măsură ce UE dorește să-și dezvolte capacitatea de energie regenerabilă și să se elibereze de dependența de combustibilii fosili din Rusia, problemele din lanțul de aprovizionare al industriei ar putea împiedica acest lucru.

Declanșarea războiului din Ucraina și criza energetică în curs au forțat Europa să-și reevalueze dependența de combustibilii fosili, în special proveniți din Rusia, conform Euractiv.com.

În timp ce creșterea capacității UE de energie regenerabilă pare o soluție evidentă, prețurile ridicate și incertitudinea din lanțul de aprovizionare reprezintă o provocare tot mai mare pentru industria eoliană, care deseori depune licitații pentru proiecte cu câțiva ani înainte de dezvoltarea acestora.

Energiile regenerabile, în special energia eoliană, pot juca un rol crucial în asigurarea securității energetice în Europa, a declarat Sven Utermöhlen, CEO-ul diviziei eoliene offshore a RWE renewables, pentru Euractiv.com.

„Provocarea este că, cel puțin pe termen scurt și mediu, războiul a dus la întreruperi în lanțul de aprovizionare și la prețuri crescute ale materiilor prime. Acest lucru face, evident, ca livrarea rapidă a mai multor capacități de energie regenerabilă să devină o problemă și mai mare”, a spus el.

Problemele privind permisele și lanțul de aprovizionare trebuie abordate pentru a stimula sectorul eolian, spune industria. Energia eoliană va juca un rol-cheie în a ajuta Europa să se desprindă de combustibilii fosili ruși și să-și sporească independența energetică, dar acordarea de permise lentă și tensiunile din lanțul de aprovizionare trebuie abordate dacă Europa dorește o lansare rapidă a energiei eoliene, potrivit lui Sven Utermöhlen.

În ultimele săptămâni, prețul anumitor materiale utilizate în turbinele eoliene, cum ar fi oțelul, aluminiul și nichelul a crescut.

„Prețurile sunt semnificativ mai mari în acest moment – ​​prețurile materiilor prime în special și prețul anumitor componente, cum ar fi piesele din fontă – și previziunile de preț au devenit semnificativ mai incerte”, a declarat Utermöhlen.

„În acest moment, este foarte dificil pentru companiile din lanțul de aprovizionare să prezică unde vor ajunge prețurile, ceea ce înseamnă că, dacă li se cere să facă oferte pentru livrare în patru sau cinci ani de acum înainte, este foarte greu să-și estimeze costurile”, a adăugat el.

Rusia și Ucraina sunt mari producători de oțel, folosit în cea mai mare parte a unei turbine eoliene, dar de la începutul conflictului, importurile de oțel finit în UE au scăzut cu o cincime.

Pe lângă aceasta, prețul bobinei de oțel laminat la cald a crescut cu 40%. Producătorii de oțel din Spania, cum ar fi ArcelorMittal sau producătorul de oțel inoxidabil Acerinox, și-au redus producția, în timp ce compania germană Lech-Stahlwerke a oprit complet producția.

Aluminiul este mai puțin relevant pentru industria eoliană, dar este încă folosit pentru mai multe componente, inclusiv rotoare și cablaje. Din nou, există creșteri vizibile de preț în lanțul de aprovizionare.

Rusia este, de asemenea, principalul furnizor global de nichel, o altă componentă esențială a turbinelor eoliene.

„Poziția noastră competitivă depinde de prețurile accesibile materiilor prime și de un lanț de aprovizionare stabil. În prezent, la fel ca multe alte industrii, ne confruntăm cu costuri mari de oțel și alte materii prime”, a spus Jochen Eickholt, CEO-ul Siemens Gamesa Renewable Energy, la deschiderea conferinței WindEurope de săptămâna trecută.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *