Acasă » Interes general » AOAR cere înăsprirea controalelor pentru scoaterea din piață a pungilor de plastic

AOAR cere înăsprirea controalelor pentru scoaterea din piață a pungilor de plastic

18 octombrie 2020
Interes general
Energynomics

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere înăsprirea sancțiunilor și un control mai frecvent în cazul comercianților care încă folosesc pungi din plastic.

”La aproape 2 ani de zile de la interzicerea comercializării pungilor de plastic, acestea sunt încă folosite în piețele, centrele comerciale și de către micii operatori comerciali. În urma unor vizite în piețele din București și din țară, am constatat comercializarea aproape exclusivă a pungilor de plastic. O inițiativă legislativă benefică pentru mediu și pentru sănătatea cetățenilor este încălcată constant de către operatorii comerciali fără niciun fel de sancțiuni”, susține organizația.

”Lipsa controalelor și a sancțiunilor aplicate de către autorități au făcut ca această lege benefică pentru protecția mediului să fie ignorată și, astfel, au apărut abateri la nivel national. În acest context, AOAR solicită autorităților avizate, Garda de Mediu şi Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului, să aplice controale periodice în toate piețele din București și din țară pentru o corectă implementare a legii”.

Începând cu 1 iulie 2019, Parlamentul României a votat proiectul de lege 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor, astfel că se interzice, introducerea pe piaţa naţională a pungilor de transport din plastic subţire şi foarte subţire, cu mâner.

Deși legea prevede sancțiuni serioase în ceea ce privește încălcarea dispozițiilor, în lipsa unor controale efectuate de autorități, pungile de plastic sunt, în continuare, oferite gratuit de către comercianți.

”În contextul noii legi a compostului ce va intra în vigoare începându cu 1 ianuarie 2021, pungile biodegradabile și compostabile devin cu atât mai importante, cu cât bio-deșeurile pot fi colectate în acest tip de pungi”.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *