Acasă » Interes general » Antonopoulos, Tallon: Este imposibil de estimat un IRR, stabilitatea e dată de hedging

Antonopoulos, Tallon: Este imposibil de estimat un IRR, stabilitatea e dată de hedging

4 iulie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Perioada volatilă prin care piețele energiei trec în prezent relevă imposibilitatea de a stabili o rată de profit a investițiilor corectă pe termen lung (IRR), fiind imposibil de a avea o referință de preț, iar calea de urmat pentru a avea stabilitate este hedging-ul, a spus Filimon Antonopoulos, Managing Director Tallon Commodities, în cadrul Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

Stabilitatea și predictibilitatea sunt foarte importante pentru orice tip de investitor, pentru orice fond de investiții, și orice proiect are nevoie de un profit (IRR) estimat, de o referință. Nimeni nu va plăti bani, nu va investi bani, unde nu există un IRR bugetat. Problema e că, în mediul în care suntem în ultimii 2 ani, cu un petrol care a atins prețuri negative-record acum doi ani, în SUA, pentru ca în prezent să sară de 120 de dolari, cu un gaz care a crescut în trei etape peste orice așteptări, înainte de război, și apoi, dintr-o dată auzim de IRR. IRR la ce preț? Faimoasele PPA-uri sunt încheiate pentru un profit estimat pe 5-10-15 ani. Când gazul era la un preț mic, nu exista un PPA competitiv pe piață – abia când gazul a crescut s-au putut încheia PPA-uri competitive. „Însă când prețurile energiei se mișcă cu 1.000% în trei luni nici una din aceste discuții nu mai e relevantă, cu excepția cazului în care poți să stabilești o referință a IRR pentru o perioadă fixă de timp”, a spus el.

”Nimeni nu poate prezice o criză financiară, pentru că e o chestiune destul de fragilă, și când ai un război la graniță nimeni nu poate prezice care va fi prețul gazului la iarnă…se vorbește de diferențe între prețul gazului în iarna trecută și cel din iarna ce urmează de 500%, or fiecare proiect are un IRR, însă în practică, oricine estimează de un IRR va greși”, a adăugat el.

Furnizorii de energie au ajuns în faliment, și toată lumea a căutat finanțare pentru a-și putea finanța contractele, iar consumatorii finali au fost afectați grav.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI FILIMON ANTONOPOULOS

”Ceea ce vedem acum, și din conversațiile cu dezvoltatorii de proiecte, este nevoia de a fixa prețurile și bugetele pentru materii prime și energie, dacă vrem să dezvoltăm orice proiect – infrastructură, gazoducte, rețele, finanțări sustenabile…Dacă vrem să avem stabilitate în următorii trei ani, și să nu intrăm în colaps după o lună, calea de urmat, în această perioadă extrem de volatilă, este hedging-ul”, a adăugat el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *