Acasă » Electricitate » ANPC amendează furnizorii cu aproape 90.000 de euro

ANPC amendează furnizorii cu aproape 90.000 de euro

14 ianuarie 2022
Distribuţie
Energynomics

În perioada 6-13 ianuarie 2022, comisarii ANPC au controlat 72 de operatori economici, furnizori de energie electrică și gaze din întreaga țară, la 27 dintre aceștia constatându-se abateri, a anunțat Autoritatea.

Astfel, prin Comandamentului pentru Energie – structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 450.000 lei (circa 90.000 euro), la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.

Printre cele mai importante abateri constatate de către comisarii ANPC se numără lipsa aplicării plafonării și compensării prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021 și câteva omisiuni legate de informarea clienților.

Astfel, informările privind compensarea facturilor de energie electrică și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea, iar contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate.

Alte abateri grave includ împiedicarea sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu și practica incorectă, prin majorări succesive ale tarifelor ce nu au fost determinate de modificări legislative.

Comandamentul pentru Energie își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

Autor: Energynomics

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *