Acasă » Petrol și Gaze » UE examinează livrările de energie, inclusiv ale Gazprom

UE examinează livrările de energie, inclusiv ale Gazprom

14 ianuarie 2022
Import-Export
Energynomics

Decizia Gazprom de a limita furnizarea în pofida majorării cererii reprezintă o provocare semnificativă şi a determinat autorităţile de reglementare să examineze livrările de energie, inclusiv cele ale companiei ruse, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurenţă, transmit Bloomberg şi Reuters.

„Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie în acest domeniu. Avem o mulţime de răspunsuri dar încă aşteptăm altele, inclusiv de la Gazprom. Aşteptăm cu nerăbdare informaţiile de la ei pentru a face progrese în analiza noastră”, a afirmat oficialul UE la o conferinţă de presă.

Problema preţurilor ridicate la energie este prioritatea de vârf a Comisiei Europene, a dat asigurări Vestager.

În ultimele săptămâni, preţul gazelor în Europa a crescut la un nivel record, în urma încetinirii livrărilor din Rusia în mijlocul iernii. De asemenea, Rusia este acuzată că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, dar autorităţile ruse au dezminţit acuzaţiile. Occidentul suspectează Rusia că limitează în mod voluntar livrările pentru a pune presiune pe europeni şi a câştiga în unele cazuri, inclusiv obţinerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2, potrivit Agerpres.

Miercuri, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a acuzat Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment „de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”.

Fatih Birol a declarat că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse.

În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25% faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *