Acasă » Interes general » Anca Sinea: Sărăcia energetică se extinde în rândul clasei de mijloc din România

Anca Sinea: Sărăcia energetică se extinde în rândul clasei de mijloc din România

23 noiembrie 2023
Interes general
energynomics

Aproximativ jumătate din populația României suferă de sărăcie energetică, iar anul trecut, 21% dintre români au intrat în această categorie după plata facturilor. Ce este însă îngrijorător este că impactul sărăciei energetice se extinde tot mai mult către clasa de mijloc.

„Sărăcia energetică ne preocupă din 2016 și se referă la imposibilitatea sau dificultatea unei gospodării de a avea un trai decent. Vrem să vedem câți români cad anual în sărăcie energetică pe baza unor anumiți indicatori. Acești oameni locuiesc în orașe, dar sunt unele zone mai afectate decât altele, cum e ruralul sau urbanul mic. Ei sunt printre noi, [nu locuiesc în zone clar delimitate], și de aceea este foarte greu să țintim politicile publice. Trebuie soluții tehnice accesibile și țintite”, a declarat Anca Sinea, Expert în politici energetice la Centrul pentru Studiul Democrației (CSD), la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizată de Energynomics.

Aceste date au fost culese de Observatorul român al sărăciei energetice (ORSE), o inițiativă a CSD din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Potrivit Ancăi Sinea, singurele două măsuri destinate celor aflați în sărăcie energetică sunt ajutoarele de încălzire. Numărul acestora a scăzut mult pentru că au crescut veniturile și mulți beneficiari au ieșit din schemă. La nivel național, efectele benefice ale acestui tip de sunt infime.

Sărăcia energetică afectează consumatori din toate mediile și îi afectează mai ales pe vârstnici și familiile cu peste trei copii, dar se manifestă cu precădere în zona rurală, unde consumul de energie este mare din cauza ineficienței clădirilor. Totodată, există o categorie de cetățeni care consumă extrem de puțină energie din cauza veniturilor mici.

DESCARCĂ PREZENTAREA ANCĂI SINEA

„Mulți efectiv își închid caloriferul. În Alba-Iulia există persoane care nu au deschis caloriferul de zece ani. În prezent, 19,8% dintre români sunt în această categorie care nu deschide caloriferul. Mai sunt cei care după ce și-au plătit facturile cad sub pragul de sărăcie materială. În 2022, peste 21% dintre români au căzut sub pragul de sărăcie energetică după ce și-au plătit facturile”, a adăugat ea.

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ADC, BCR, Elgeka Ferfelis, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine, Noark, Parapet, Photon Energy, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *