Acasă » Electricitate » Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca poate oferi firmelor interesate audit energetic gratuit

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca poate oferi firmelor interesate audit energetic gratuit

23 noiembrie 2023
Electricitate
energynomics

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a înființat un centru de cercetare pentru tranziția energetică, care a dezvoltat o aplicație destinată eficientizării consumului de electricitate la consumatorii casnici. Prin această aplicație, consumatorii pot primi sfaturi și sugestii pentru reducerea consumului de electricitate. Chiar dacă deocamdată este gratuită, datorită unei finanțări primite de start-up-ul clujean, această aplicație va trebui să devină, la un moment dat, o afacere.

„Aplicația se numește Renergia și va trebui, la un moment dat, să devină un business independent”, a declarat Denisa Șteț, Cercetător senior la Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, la conferința „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca”, organizată de Energynomics.

Potrivit lui Șteț, centrul de cercetare are preocupări concrete de digitalizare pe baza unei strategii pe câțiva ani și caută să colaboreze cu mediul de afaceri pentru a transforma conceptele academice în potențiale produse și soluții de eficiență energetică.

Totodată, universitatea are în derulare un proiect de decarbonizare în care sunt implicați opt parteneri din patru țări (companii, asociații și universități) cu scopul de a oferi suport în procesul de decarbonizare prin crearea unei metodologii care să faciliteze trecerea de la auditurile clasice la cele care conduc spre decarbonizarea companiilor mari consumatoare de energie.

În prezent, proiectul se află în etapa în care metodologia, a cărei realizare a fost coordonată de universitatea clujeană, este gata să fie testată. Proiectul a început acum un an și se va derula pentru încă doi ani. Pasul următor constă în oferirea acestei metodologii pentru testare la potențialii beneficiari.

DESCARCĂ PREZENTAREA DENISEI ȘTEȚ

„În acest stadiu, firmele care intră în program beneficiază de audit energetic gratuit. Un audit energetic clasic duce la un set de măsuri posibile, dar noi propunem să se meargă mai departe și să se completeze măsura cu o strategie pe termen lung pentru decarbonizarea acelei companii. Decarbonizarea nu se poate face pe termen scurt și (…) trebuie să se înțeleagă că nu vorbim doar despre reducerea consumului de energie, ci despre multe alte aspecte”, a adăugat Șteț.”

Conferinţa „Digitalizare și eficiență energetică – Cluj-Napoca” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor ADC, BCR, Elgeka Ferfelis, EnergoBit, Kawasaki Gas Turbine, Noark, Parapet, Photon Energy, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *