Acasă » Petrol și Gaze » AmCham Moldova pledează pentru eliminarea taxei de schimbare a furnizorului de gaze

AmCham Moldova pledează pentru eliminarea taxei de schimbare a furnizorului de gaze

26 septembrie 2023
Consumatori
energynomics

AmCham Moldova, care reunește 158 de membri, îi cere ministrului Energiei Victor Parlicov să reanalizeze modificările la Legea nr. 108/2016 privind gazele naturale, în principal instituirea componentei de echitate. Aceasta este plătită de consumatorii care își schimbă furnizorul din piața reglementată, sub forma unei taxe unice care include devierile tarifare restante.

 

Componenta de echitate

În condițiile în care consumatorii finali își pot alege un furnizor din piața concurențială, introducerea componentei de echitate este considerată de AmCham Moldova ca un obstacol în calea liberalizării pieței gazelor naturale. Într-o scrisoare publică adresată ministrului Energiei, organizația se referă la Directiva europeană 73 din 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, potrivit căreia “siguranța alimentării cu energie electrică reprezintă un element esențial pentru siguranța publică și este, prin urmare, indisolubil legată de funcționarea eficientă a pieței interne a gazelor naturale și de integrare a piețelor izolate ale gazelor naturale din statele membre”. Unul din principiile fundamentale ale unei bune guvernări pe piața gazelor este faptul că interesele consumatorilor sunt primordiale. “Directiva 2009/73/CE pune în sarcina statelor să se asigure că toți consumatorii beneficiază de dreptul la alegerea furnizorului, iar cei din urmă sunt liberi să livreze clienților lor”, reamintește AmCham Moldova.

“În contextul descris mai sus, instituirea componentei de echitate, în varianta propusă, ar putea condiționa o distorsionare a prețurilor pe piața gazelor și încălcă principului egalității între consumatori, or, cei care preferă să facă uz de dreptul lor de a-și schimba furnizorul sunt descurajați să o facă, fiind ținuți să achite o plată  suplimentară pe lângă achitarea tarifului pentru gazul consumat, fapt care nu este compatibil cu principiul liberalizării pieței. Pe de altă parte, prin achitarea respectivei taxe, consumatorii sunt obligați să achite pentru un serviciu de care nu au beneficiat.”

 

Devierile tarifare

Pentru a răspunde creșterilor de prețuri la gaze naturale din intervalul T4 2021 – T4 2022, mecanismul de stabilire a prețurilor reglementate de furnizare din Republica Moldova nu a acoperit în totalitate prețurile achitate de furnizori la achiziție. În acest an, ANRE a decis să ajusteze prețurile reglementate mai rapid. De asemenea, a fost introdusă așa-numita deviere tarifară, ca o componentă de corectare a venitului reglementat al furnizorului reglementat (Moldovagaz). Devierile tarifare sunt calculate de către ANRE Moldova în baza unei metodologii  care se raportează inclusiv la estimarea prețului de vânzare a gazelor naturale pentru intervalul viitor.

Odată cu scăderea prețurilor de referință la gazele naturale, consumatorii sunt încurajați să treacă în piața concurențială, la prețuri uneori de două ori mai mici decât cele reglementate.

AmCham nu ignoră problema acumulării devierilor tarifare, dar propune identificarea altei modalități de soluționare. “Actualmente, efectuarea calculelor are la bază devieri curente, care au caracter estimativ, însă costurile reale a gazelor naturale pentru anul în curs nu sunt cunoscute la zi. Necesitatea instituirii componentei de echitate va decădea, și în consecință vor fi evitate acumulările unor devieri tarifare, atunci când intervențiile de ajustare a tarifelor și prețurilor reglementate vor fi mai frecvente.”

Organizația contestă și rațiunea instituirii interdicției aplicate consumatorului de a reveni la furnizorul din piața reglementată într-o perioadă mai mică de 12 luni de la desfacerea contractului. „Cumularea obligației de achitare a componentei de echitate de către consumatori cu limitarea de a reveni într-o perioadă mai mică de 12 luni constituie o dublă împovărare a acestora, care și așa este vulnerabil la fluctuațiile prețurilor în condițiile geopolitice actuale”, scrie AmCham Moldova.

Camera de Comerț Americană în Moldova (AmCham Moldova) este o organizație neguvernamentală alcătuită din 158 de membri dintr-un spectru divers de afaceri, de la mari investitori străini până la întreprinderi mici, care activează pe plan intern și extern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *