Acasă » Interes general » Obiective mai ambițioase pentru UE: Zero emisii de GES în 2050, pe bază de regenerabile și noi tehnologii

Obiective mai ambițioase pentru UE: Zero emisii de GES în 2050, pe bază de regenerabile și noi tehnologii

12 iulie 2018
Interes general
energynomics

Comisarul european Miguel Arias Cañete, responsabil pentru politici climatice și energie, a discutat despre viziunea pe termen lung a UE în vederea unei economii pe care a descris-o drept mai curată și mai durabilă, mai competitivă și adaptată pentru secolul XXI. Comisarul a abordat chestiunea vitală a modului în care ar trebui să arate Europa în viitorii 30 de ani, în deschiderea unui dialog privind direcția și viteza cu care Uniunea avansează în eforturile împotriva încălzirii globale.

Totul începe de la înțelegerea faptului că lumea se schimbă, a spus Miguel Arias Cañete. „Vedem revoluția digitală. Oamenii sunt mai bine conectați decât oricând. Oamenii călătoresc mai mult decât oricând. Oamenii trăiesc mai mult decât oricând”. În plus, „planeta noastră se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări – încălzirea globală – provocată în primul rând de impactului umanității în ultimele 200 de ani”.

Având în vedere aceste aspecte, este clar că tranziția către o economie cu emisii reduse de carbon și rezistentă la schimbările climatice este inevitabilă. Și va fi nevoie de intensificarea eforturilor în toate sectoarele economiei.

Unde ne aflăm în tranziția către energie curată, cu emisii reduse de carbon

În ceea ce privește eforturile UE de reducere a emisiilor, acordurile finalizate luna trecută privind energiile regenerabile, privind eficiența energetică și guvernanța energetică sunt deosebit de importante, a subliniat Cañete. Aceste măsuri includ un obiectiv obligatoriu privind energia regenerabilă la nivelul UE de 32% și un obiectiv indicativ de eficiență energetică de 32,5% pentru 2030.

Aceste două obiective combinate – precum și cerința ca țările UE să-și stabilească, în premieră, planuri naționale energetice și climatice integrate, care vor defini contribuția lor la aceste obiective – înseamnă că Uniunea este într-o poziție bună de a depăși nivelul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% în 2030. „Calculele noastre inițiale sugerează că Uniunea Europeană ar putea lua în considerare ținte încă și mai ambițioase și o creștere a țintei sale de la cota de 40%, din prezent, la puțin peste 45%, până în 2030. Dar acest lucru va deveni mai clar în toamnă”.

Prima propunere a din pachetul aflat în lucru – Directiva privind performanța energetică în clădiri – a intrat deja în vigoare ieri [n.r. 10 iunie]! Am finalizat jumătate din propuneri – și sunt încrezător că le putem finaliza și pe celelalte – legate în primul rând de modelul pieței de energie electrică – până la sfârșitul anului, sub președinția austriacă.

Ca element-cheie, factorii de decizie din UE au convenit să modernizeze sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) pentru perioada de după 2020, pentru a se asigura că reduc emisiile necesare și promovează investițiile. “Și am observat deja primele semnale ale unei piețe care a început să ia în considerare acest element”, a mai spus Cañete.

Cañete a subliniat că, totodată, Comisia nu se limitează la abordarea schimbărilor climatice în cadrul inițiativelor din domeniul climei și al politicilor energetice. „În sectorul transporturilor, de exemplu, unde astăzi emisiile sunt încă mai ridicate decât în 1990, suntem pe cale să adoptăm noi reguli privind mobilitatea cu emisii reduse de carbon. Acestea includ noile standarde privind emisiile de CO2 pentru autoturisme și camioanele ușoare, precum și pentru vehiculele grele. Sper că putem realiza în continuare progrese importante și să avem aceste reguli până la sfârșitul anului”.

Nici o regiune nu trebuie lăsată în urmă

În ceea ce privește viitorul, un lucru este clar, a spus Cañete: „Dacă vrem să îndeplinim obiectivele de la Paris, va trebui să avem reduceri mai mari ale emisiilor pe termen lung, pe baza obiectivelor pentru 2030 convenite recent în privința energiilor regenerabile și a eficienței energetice”.

„Abordarea noastră actuală de reducere a emisiilor cu cel puțin 80% este compatibilă cu un obiectiv de 2°C [n.r. creșterea maximă a temperaturii medii la nivel globală, dincolo de care se estimează că dezechilibrele climatice deveni ireversibile], strategia noastră pe termen lung va trebui să ia în considerare opțiuni mai ambițioase pentru a atinge nivelul de 1,5°C. Vom examina mai multe trasee pentru a atinge obiective cu grade diferite de ambiție. În mod clar, acest lucru va include, de asemenea, căutarea unor variante de a obține zero emisii de gaze cu efect de seră în 2050.”

Cañete a menționat că costul energiilor regenerabile a scăzut enorm în ultimii ani – panourile solare sunt cu peste 80% mai ieftine decât cu 10 ani în urmă -, așa că „trebuie să luăm în considerare evoluțiile probabile din punct de vedere al inovării tehnologice și al economiilor de scară. Sectorul energetic va fi un vehicul major pentru progres, dar toate sectoarele industriale au posibilitatea de a veni cu schimbări majore”.

Oficialul CE a subliniat că această tranziție va implica cel mai probabil, o transformare largă la nivel social. „Vom vedea schimbări în ceea ce privește natura muncii și tipurile de locuri de muncă disponibile. În timp ce în ansamblu acest lucru va fi o evoluție pozitivă, cu mai multe locuri de muncă la nivel local, unele sectoare și regiuni se vor confrunta cu provocări în această tranziție. Trebuie să fim dispuși să le identificăm, să analizăm și să ne asigurăm că nici o regiune nu pierde teren”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *