Acasă » Interes general » Eaton: Accent tot mai mare pus pe sustenabilitate – tendințele sectorului IT în anul 2024

Eaton: Accent tot mai mare pus pe sustenabilitate – tendințele sectorului IT în anul 2024

28 februarie 2024
Digitalizare
energynomics

În domeniul Tehnologiei Informației (IT), anul 2024 va fi unul de transformări dinamice definite de o multitudine de tendințe și provocări. Aspectele esențiale includ importanța tot mai mare a datelor, complexitatea business-ului din IT, rolul fundamental al canalului IT, efectele transformatoare ale evoluției digitale asupra distribuției IT, dar și accentul tot mai mare pus pe sustenabilitate în cadrul industriei.

Impactul transformării digitale

Transformarea digitală reprezintă una dintre prioritățile cheie pentru Uniunea Europeană, iar inițiativa Deceniul Digital stabilește obiectivele UE pe acest segment până în 2030. Peisajul distribuției IT a suferit o transformare digitală, iar datele au devenit din ce în ce mai importante, în special pentru a evalua comportamentul consumatorilor și tendințele pieței. Dezvoltarea platformelor digitale și necesitatea adaptării unei mentalități digitale în activitățile de marketing reprezintă o evoluție esențială care a avut loc recent.  Digitalizarea a suferit câteva schimbări majore, cu o importanță din ce în ce mai mare acordată AI-ului generativ, care are un potențial ridicat și aplicabilitate în aproape toate industriile, putând să adauge până la 4,4 trilioane de dolari în valoare economică.

Tendințe și provocări în sectorul IT

Sectorul IT rămâne rezilient în fața provocărilor din acest an, de la incertitudinea economică la tensiunile geopolitice și impactul reglementărilor, toate aceste elemente făcând mai dificilă planificarea în business. Combinația dintre inflație și recesiune din Europa și Africa a afectat negativ și cererea de produse IT, ducând la o creștere a stocurilor și la reduceri de preț. Cu toate acestea, cea mai recentă prognoză Canalys prevede că livrările globale de PC-uri vor reveni la nivelul din 2019 în acest an, livrările din 2024 urmând a atinge 267 de milioane de unități, cu 8% mai multe decât în 2023. În mod similar, Gartner se așteaptă la o creștere de 8% a cheltuielilor din dimeniul IT la nivel mondial, până la 5,1 trilioane de dolari.

Inteligența Artificială (AI) continuă să fie un motor important pentru investițiile din IT, dezvoltând o cerere crescută pentru infrastructura IT, pentru a susține aceste noi capabilități. Astăzi, AI-ul generativ este peste tot, deoarece ajută la automatizarea, accelerarea și îmbunătățirea activității. Este perceput ca o modalitate ușoară de a genera conținut de bună calitate. Se preconizează că guvernele și companiile din întreaga lume vor menține un nivel ridicat de cheltuieli în sectorul IT pentru a stimula progresul în domeniul AI. Organizațiile investesc în AI și automatizare pentru a îmbunătăți eficiența operațională și pentru a aborda decalajele de talente IT.

Pentru succes pe termen lung, partenerii  din canalul IT adoptă soluțiile de cloud într-un mod strategic – fie că este privat, hibrid sau public. Prin integrarea capabilităților cloud în modernizarea infrastructurii IT, partenerii pot crea valoare comercială și tehnică pentru cazuri de utilizare specifice. Cloud și Edge Computing permit o distribuție a sarcinilor de lucru în diferite locații pentru a îmbunătăți viteza de procesare a datelor, reducerea cheltuielilor de transmitere a datelor, respectarea regulilor de guvernanță, controlul proprietății și protejarea securității datelor. Se estimează că, până în 2027, peste 70% dintre companii vor folosi capabilitățile cloud pentru a îmbunătăți performanțele afacerilor. O mare parte din noile cheltuieli observate în sectorul IT ar trebui să provină din serviciile cloud, care ar trebui să crească cu 27% în Europa în 2024, potrivit unui raport realizat de Gartner.

Pentru sectorul IT se anticipează un ciclu important de înlocuire a echipamentelor în 2024. Trecerea la munca de la distanță indusă de pandemie a dus la o creștere semnificativă a cererii de produse IT, inclusiv laptopuri, monitoare și camere web. Drept urmare, multe companii s-au adaptat cu succes provocării de a lucra de la distanță. Acum, la patru ani de la achiziția inițială a acestor produse, multe dintre ele se vor învechi și vor avea nevoie de înlocuire. Se preconizează că acest ciclu de reîmprospătare a produselor va stimula creșterea, fiind esențială pentru succesul continuu al sectorului IT.

Sustenabilitatea în industria IT

Industria IT pune un accent tot mai mare pe responsabilitatea față de mediu, companiile recunoscând impactul lor asupra sustenabilității. Acest lucru a condus la o creștere remarcabilă a practicilor de tip „Green IT”, cum ar fi virtualizarea, cloud computing și soluțiile eficiente de gestionare a energiei, care urmăresc să minimizeze impactul operațiunilor IT asupra mediului. Consumatorii sunt, de asemenea, mai sensibili la considerentele de mediu atunci când fac noi achiziții, ceea ce a dus la o cerere mai mare pentru produse second-hand. Companiile își reconsideră acum și designul produselor, procesele de producție și chiar alegerea furnizorilor pentru a reduce impactul asupra mediului. Punerea la dispoziție a datelor a devenit crucială pentru sustenabilitate, deoarece permite companiilor  să înțeleagă factori precum utilizarea energiei, a apei și a altor resurse și, astfel, să își îmbunătățească performanța.

Privind retrospectiv, în ciuda provocărilor din 2023, sectorul distribuției IT se află acum la o răscruce între inovare și adaptare, fiind pregătit pentru un viitor promițător. Luarea deciziilor are mai multe fațete în industria IT, cuprinzând responsabilitatea față de mediu, inovația tehnologică, cerințele pieței și viabilitatea financiară, dezvăluind astfel echilibrul complex care definește sectorul IT. Pe măsură ce pășim în anul 2024, convergența sustenabilității și a suveranității datelor apare ca o temă centrală, afirmând angajamentul industriei față de gestionarea mediului și conformarea cu cadrele de reglementare. Sectorul IT, nedescurajat de impedimentele din trecut, priveste inainte cu optimism, afișând rezistența, inovatia si dedicarea constantă pentru modelarea peisajului digital de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *