Acasă » Interes general » Mediu » AFM a aprobat bugetul pentru 2024 – Prosumatorii primesc 2 mld. lei, mașinile eco – 1 mld. lei

AFM a aprobat bugetul pentru 2024 – Prosumatorii primesc 2 mld. lei, mașinile eco – 1 mld. lei

29 februarie 2024
Mediu
Bogdan Tudorache

Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2024, aprobat în ședința de Guvern de miercuri, prevede subvenții de 2 miliarde de lei acordate prosumatorilor și 1 miliard de lei  cumpărătorilor de vehicule verzi.

”Am depus toate eforturile pentru ca bugetul AFM să fie aprobat cât mai devreme, astfel încât să putem demara în cel mai scurt timp sesiunile de înscriere pe care le avem prevăzute pentru anul acesta. Precizez că am alocat bugete record pentru cele mai importante programe de finanțare, programe ce sunt foarte așteptate de către solicitanții din întreaga țară. Totodată, foarte important este că acum vom putea publica lista cu toți beneficiarii Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 care au fost declarați eligibili de către instalatori”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

”Casa Verde Fotovoltaice este cel mai solicitat program, astfel că pentru înscrierile pe care le vom organiza în anul 2024, am alocat un buget record în valoare de 2 miliarde de lei. De asemenea, dispunem pentru anul 2024 de un buget de 250 de milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanțare ce vizează înscrierea unităților de cult, a instituțiilor publice și entităților juridice non-profit din domeniul asistenței sociale care doresc instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru clădirile în care își desfășoară activitatea”, spun oficialii AFM.

”Pentru programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice – deoarece am primit numeroase solicitări pentru organizarea unei noi sesiuni de înscriere din partea solicitanților care doresc sprijin financiar pentru modernizarea clădirilor publice și realizarea de investiții pentru creşterea performanței energetice a acestora, anul acesta vom lansa o nouă sesiune de finanțare cu un buget de 600 de milioane de lei. Totodată, pentru autovehicule electrice există o cerere impresionantă care este în continuă creștere, astfel că bugetul total al Programului Rabla Plus va fi majorat, în anul 2024 fiind alocat un buget de 1 miliard de lei pentru înscrierile persoanelor fizice și juridice, iar pentru înscrierile în cadrul Programului Rabla Clasic vor fi alocate 300 de milioane de lei. Deoarece ne dorim extinderea pistelor pentru bicicliști, pentru anul 2024, am propus un buget de 600 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de înscriere dedicată Programului de realizare a pistelor pentru biciclete”, se mai arată în comunicatul de pe site-ul instituției.

Totodată, programul Iluminat Public, printre programele cele mai accesate de către unitățile administrativ-teritoriale, va beneficia în anul 2024 de 500 milioane de lei.

”Programul Rabla pentru sobe prin care se acordă sprijin în vederea achiziționării de aparate pentru încălzirea locuințelor, pentru localitățile din zona montană, va fi lansat pentru prima dată în anul 2024, cu un buget de 500 de milioane de lei; programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepția celor reglementate prin legi speciale: 123,8 milioane de lei; programul “Săptămâna Verde” – Pentru anul 2024, este alocat un buget de 100 milioane de lei; pentru programul Rangerii Juniori – program pilot prin care elevii vor desfășura activități recreative în ariile protejate din țară – anul acesta va fi alocat un buget de 10 milioane de lei”, au mai menționat oficialii AFM.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *