Acasă » Interes general » UE: Germania poate acorda despăgubiri de 1,75 mld. euro pentru renunțarea la cărbune

UE: Germania poate acorda despăgubiri de 1,75 mld. euro pentru renunțarea la cărbune

5 iunie 2024
Interes general
energynomics

UE: Germania poate acorda despăgubiri de 1,75 mld. euro pentru renunțarea la cărbune

Ministerul german al Economiei a anunțat marți că a obținut, în principiu, aprobarea Comisiei Europene pentru a despăgubi producătorul de electricitate LEAG cu o sumă de până la 1,75 miliarde de euro, pentru a renunța la cărbune până în 2038, transmite Reuters.

În anul 2020, precedentul Guvern de la Berlin a ajuns la un acord care viza închiderea termocentralelor pe cărbune până în 2038, în cadrul planurilor ambițioase ale Berlinului de a ajunge la neutralitate climatică în 2045. Executivul german a convenit cu compania de utilități LEAG care va fi nivelul despăgubirilor, însă are nevoie şi de aprobarea Bruxelles-ului, potrivit Agerpres.

Însă tranziția la energiile regenerabile, şi eforturile de a accelera procesul de tranziție, a generat reacții amestecate în regiunea minieră Lusatia, din estul Germaniei, unde oamenii rămân sceptici cu privire la impactul social şi ecologic al renunțării la cărbune precum şi cu privire la provocările tehnice care vor trebui rezolvate.

„Acesta este un pas important, în special pentru oamenii din regiune”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un comunicat de presă.

Executivul comunitar avea unele îngrijorări cu privire la aprobarea de ajutoare de stat şi în 2021 a demarat o investigație pentru a stabili dacă aceste ajutoare vor prejudicia competiția pe piața internă din UE.

Aproximativ 1,2 miliarde de euro din suma totală este destinată pentru acoperirea costurilor sociale ale renunțării la cărbune şi pentru schimbarea destinației exploatărilor miniere de suprafață din regiunea Lusatia, a precizat Ministerul Economiei de la Berlin.

Aproximativ 550 milioane de euro sunt alocați pentru a despăgubi compania LEAG pentru câştigurile pe care nu le va mai realiza ca urmare a deciziei de a renunța la cărbune până în 2038, însă suma finală va fi ajustată ulterior în funcție de situația de pe piață, prețurile certificatelor de poluare şi data finală la care firma va renunța la cărbune.

„Asta este o piatră esențială de temelie pentru transformarea noastră cu succes într-o putere verde”, a declarat directorul general de la LEAG, Thorsten Kramer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *