Acasă » Electricitate » Adrian Mînzat (LEIER-Brikston): Prețurile energiei au indus o stare de impredictibilitate

Adrian Mînzat (LEIER-Brikston): Prețurile energiei au indus o stare de impredictibilitate

2 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Evoluțiile din ultimii doi ani ale prețurilor energiei electrice și gazelor au creat un “electroșoc” companiilor producătoare de bunuri și materiale, pentru că au creat o stare de impredictibilitate care continuă să se manifeste și în prezent. Ca urmare, compania intenționează să monteze panouri solare pe toate cele patru fabrici din România, a declarat Adrian Mînzat, director general al producătorului de materiale de construcții LEIER-Brikston.

”În urma tuturor acestor evenimente petrecute pe piața energiei în ultimii ani, noi și nu numai noi, am primit un electroșoc pentru că eram obișnuiți să avem o predictibilitate a costurilor de producție. De doi ani, însă, am început să ne confruntăm cu impredictibilitatea și lucrurile continuă. Electroșocul ne-a făcut să rămânem în bătaia vântului în ceea ce privește prețurile energiei dar și din perspectiva reglementărilor statului în materie de sprijinire a marilor consumatori de energie din România. Având în vedere consumurile noastre, ne-am dat seama că trebuie să facem ceva”, a spus Mînzat, în cadrul conferinţei “Comunități sustenabile – Iași”, organizate de Energynomics și SmartiCity.

În 2017, cele patru fabrici ale LEIER din România consumau 14.357 MWh de electricitate și 87.535 MWh de gaze naturale. Anul trecut, consumurile unităților de producție ale grupului și-au redus consumurile la 13.366 MWh de electricitate, respectiv 78.540 MWh de gaze naturale. Evenimentele din piața de energie au creat dificultăți companiei, întrucât s-a confruntat cu o penurie de gaze naturale.

”Anul trecut ne-am confruntat cu o creștere majoră a prețului gazului, iar anul acesta cu o creștere foarte mare a prețului energiei. Pe lângă prețuri, anul acesta am avut surpriza de a nu găsi gaz pe piață. Am avut dificultăți majore în a găsi pur și simplu cantitățile de care avem nevoie, indiferent de preț. În cele din urmă, putem spune că am depășit acest moment și avem necesarul de gaz asigurat pentru următoarea perioadă”, a adăugat Mînzat.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN MÎNZAT

Ponderea energiei și a gazului natural reprezintă 38% din cifra de afaceri a companiei, nivel în creștere față de 29,6% în 2020, respectiv 34,5% în 2019. Grupul LEIER este activ în șapte state (Austria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, Croația și Ucraina) în domeniul producției de materiale pentru construcții, comercializării și service-ul autovehiculelor premium, în cel imobiliar și al confecțiilor metalice / ingineriei mecanice. Compania are 40 de unități de producție la nivel global, dintre care patru în România.

Conferinţa “Comunități sustenabile – Iași” a fost organizată de Energynomics și SmartiCity cu sprijinul partenerilor ABB, Eaton Electric, Enel X, ENGIE Romania, Flash Lighting Services, Geminox, REI Grup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *