Acasă » Interes general » Actorii din piața de energie trebuie să conlucreze pentru a preveni atacurile cibernetice

Actorii din piața de energie trebuie să conlucreze pentru a preveni atacurile cibernetice

27 septembrie 2023
Digitalizare
energynomics

Instituțiile publice, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și operatorii din sistemul energetic trebuie să conlucreze pentru a preveni atacurile cibernetice care reprezintă „un real pericol” , a declarat Radu Bădiță, director Direcția Monitorizare și Inspecții în cadrul ANRE, cu ocazia conferinței DigitALL 2023, organizate de Energynomics.

”În zona de securitate cibernetică trebuie să avem o gândire integrată. Aici trebuie să lucrăm împreună, atât instituțiile publice, autoritatea, operatorii din sistem. Atacurile cibernetice sunt un real pericol, cumva trebuie să găsim o zonă unde să decidem împreună cum ne protejăm împotriva acestor atacuri. O conlucrare a tuturor din piață trebuie să ducă la un plan comun de implementare a unui sistem cibernetic care să ne protejeze infrastructura critică”, a declarat Radu Bădiță.

ANRE a adoptat metodologia care recunoaște investițiile operatorilor din sectorul energetic în digitalizare. Pentru a fi recunoscute de către ANRE, aceste investiții trebuie să aibă un caracter de eficiență maximă.

Potrivit lui Bădiță, eficiență înseamnă scădere de costuri, o calitate mai bună a serviciilor, o comunicare mai rapidă, interacțiune între operatori și clienții finali.

Încă din 2018, ANRE a început un proces de digitalizare iar astăzi are un sistem informatic integrat care funcționează „destul de bine spre foarte bine”.

”Bineînțeles că mai sunt aspecte mai mult de ordin uman în a armoniza sistemele informatice cu oamenii. Încă ne mai luptăm în a deveni mai open-minded în această zonă. Acest sistem integrat ne arată la fiecare secundă unde se află fiecare document în ANRE, cine e responsabil, dacă s-au depășit termene etc”, a adăugat reprezentantul instituției.

ANRE a semnat un contract de finanțare de 23 de milioane de lei pentru implementarea platformei de schimbare a furnizorului de energie – POSF – și se află spre sfârșitul perioadei de implementare. Totodată, echipele ANRE au început lucrul la o platformă de monitorizare a pieței de energie care urmează să fie funcțională în primăvara anului viitor.

ANRE a început lucrul la o nouă platformă de monitorizare a pieței de gaze naturale care va avea scopul de a ușura relațiile instituției cu operatorii din piață și care va putea monitoriza toate datele privind importurile, producția furnizarea, transportul și tradingul de gaze.

Conferința DigitALL 2023 a fost organizată de Energynomics, în parteneriat cu CIO Council și cu susținerea partenerilor noștri Eaton Electric, Huawei, NextGen, Schneider Electric, Siemens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *