Acasă » Electricitate » A. Keresztes (Astrasun): Companiile din Ungaria s-ar putea reloca în România pentru a dezvolta proiecte regenerabile

A. Keresztes (Astrasun): Companiile din Ungaria s-ar putea reloca în România pentru a dezvolta proiecte regenerabile

15 noiembrie 2022
Electricitate
energynomics

România și Ungaria au multe similitudini și ambele se află într-un moment în care ar putea crea companii globale de energie regenerabilă și firme producătoare de hidrogen. Pentru asta, ar trebui să colaboreze și să exploateze potențialul pe care ambele state îl au.

”Este un moment bun să creăm companii active în industria fotovoltaică foarte mari, pentru că potențialul e mult mai mare. Limitele nu există, practic, iar piața de energie regenerabilă va continua să fie deschisă pentru încă cel puțin 20 de ani. Avem multe drumuri care ni se deschid în față, dar este dificil să îl alegem cel mai bun. Pe de altă parte, conflictual din Ucraina ne poate zdrobi visurile”, a declarat Dr. Attila Keresztes, Managing Director Astrasun Solar, în cadrul conferinței „Abordare regională Budapesta: Cooperare” organizate de Energynomics.

Potențialul pieței de energie regenerabilă din Uniunea Europeană este de circa 600 GW, iar cel al pieței de hidrogen este cel puțin de două ori mai mare. România și Ungaria ar putea să se impună la nivel European prin investiții în cercetare și producere de hidrogen, industrie care este abia la început la nivel global.

Keresztes a precizat că Astrasun este în discuții cu o universitate din România pentru crearea unui proiect de cercetare în domeniul hidrogenului și are un proiect similar în Ungaria.

Astrasun a fost fondată în 1998 și a derulat până în prezent peste 160 de proiecte de energie regenerabilă. Potrivit lui Keresztes, România și Ungaria au multe lucruri și interese în comun, dar pentru a le putea exploata au nevoie să colaboreze mai strâns.

”Suntem departe de beneficiile pe care le-am putea avea împreună, deși avem o multitudine de posibilități de a lucră împreună. Ambele țări au un potențial foarte mare. Este cel mai bun moment să ne unim forțele”, a adăugat el.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI  ATTILA KERESZTES

Totodată, cele două state ar putea beneficia de pe urma faptului că au potențial ridicat de instalare a centralelor fotovoltaice și dispun și de ingineri specializați. Piața fotovoltaică din Ungaria este momentan blocată, astfel că ”10.000 de oameni calificați” ar putea fi relocați pentru construirea de instalații regenerabile în România, reducând astfel costurile de instalare în România și salvând firmele de profil din Ungaria.

Conferința „Abordare regională Budapesta: Cooperare” a fost organizată de Energynomics, cu susținerea partenerilor noștri: ABB România, Kawasaki Gas Turbine Europe, Volt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *