Acasă » Interes general » Companiile interesate de atragerea de fonduri UE trebuie să fie atente la firmele de consultanță nespecializate

Companiile interesate de atragerea de fonduri UE trebuie să fie atente la firmele de consultanță nespecializate

energynomics

Afluxul de fonduri europene destinate finanțării proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile, care depășesc 4 miliarde de euro, contribuie și la apariția multor firme de consultanță care nu au expertiza necesară, avertizează Roxana Mircea, Managing Partner la REI Grup.

„Odată cu granturile din acest an au apărut peste noapte extrem de multe firme de consultanță care sună clienții, le iau niște avansuri și apoi nici măcar nu depun proiectele. Este foarte important să ne verificăm partenerii. Cu niște juniori nu poți să implementezi un proiect de 50 milioane de euro. Este important nu doar cum scriem proiectele pentru fonduri europene, ci și cum le implementăm”, a explicat spus Mircea, la conferința „Mai multe regenerabile pentru România”, organizată de Energynomics.

Una dintre dificultățile atragerii fondurilor nerambursabile apare atunci când beneficiarii au nevoie de o cofinanțare redusă și amână demararea proiectului până la aprobarea acestuia de către autorități. Potrivit lui Mircea, în cazul acestor proiecte, este preferabil ca beneficiarii să nu piardă timpul și să treacă direct la construcția instalațiilor de producere a energiei, din cauza perioadei lungi de avizare a proiectelor de către ministerele implicate în gestionarea fondurilor europene.

”Pentru proiecte mici și pentru granturile mici nu are sens să mai aștepți. Pentru proiecte mari unde vorbim de granturi de la un milion de euro în sus, e o altă discuție. Și noi sfătuim fabricile să fie foarte atente și să nu construiască proiecte doar de dragul proiectelor”, a adăugat Mircea.

Potrivit lui Mircea, în acest an REI va derula 500-1.000 de proiecte de atragere a fondurilor destinate energiei regenerabile, față de un nivel de 200-300 în 2022.

Conferința „Mai multe regenerabile pentru România” a fost organizată de Energynomics cu sprijinul partenerilor noștri între care ABB, ACE Industrial Software, BCR, Consolight, Eaton Electric, Elektra Renewable Support, EnergoPower, European Energy, Finder, Geminox, Huawei, ING Bank, LAPP Romania, Marsh & McLennan Companies, Phoenix Contact, Photomate, Prime Batteries Technology, REI Grup, Renomia-Gallagher, Valmont, Volt, Wiren România, Wise Finance Solutions.

Un comentariu la „Companiile interesate de atragerea de fonduri UE trebuie să fie atente la firmele de consultanță nespecializate”

  1. Pingback: Companiile interesate de atragerea de fonduri UE trebuie să fie atente la firmele de consultanță nespecializate - Piramid Energy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *