Acasă » Electricitate » Independența energetică trebuie să rămână obiectivul strategic al României

Independența energetică trebuie să rămână obiectivul strategic al României

9 decembrie 2022
Electricitate
energynomics

Independența energetică trebuie să rămână obiectivul strategic al României, iar guvernul sprijină atât producția de energie din surse regenerabile, inclusiv centralele eoliene offshore, cât și investițiile în domeniul nuclear civil, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la Gala în cadrul căreia industria energetică a sărbătorit câștigătorii la cea de-a X-a ediție a Energynomics Awards.

”Ne-am asumat calea spre tranziția verde prin energie regenerabilă, care se regăsește în strategia națională. (…) Guvernul sprijină investițiile în energie regenerabilă și investițiile în tehnologii noi, precum bateriile de stocare a energiei sau producția hidrogenului”, a spus Ciucă.

El a amintit că România a încheiat un acord cu SUA pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă, pentru care România va contracta o finanțare de 3 miliarde de dolari de la Banca americană de import-export, dar și pentru dezvoltarea unui reactor modular mic (SMR), care, de asemenea, este finanțat de SUA, cu 14 milioane de dolari pentru etapa preliminară de inginerie și proiectare.

Potrivit lui Ciucă, proiectul SMR va ajuta România să își atingă țintele de decarbonizare asumate față de Bruxelles.

A doua fază a proiectului reactoarelor nucleare 3 și 4 va demara anul viitor și se va încheia în 2025, iar etapa a treia se va finaliza în 2030.

Totodată, guvernul va folosi experiența acumulată în domeniul extracției de gaze offshore pentru a creiona, pe termen mediu și lung, cadrul legislativ pentru investițiile în centrale eoliene offshore în Marea Neagră.

Din 2013, premiile oferite de Energynomics au rolul de a recunoaște și răsplăti reușita și bunele practici în sectorul energetic din România. Partenerii Energynomics din acest an au fost ABB, BCR, Cason Engineering, CIS GAZ, Clenergy, Delgaz Grid, Electrica, Elektra Renewable Support, EnergoBit, Enery, ENGIE Romania, European Energy, EximBank, Franklin Templeton Bucharest, Huawei, Hidroelectrica, ING Bank Romania, Monsson, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Photomate, Pixii, REI Grup, Renomia Gallagher, Romgaz, SAS Romania, Schneider Electric, Signify, Simtel, Skyborn Renewables, Transelectrica, Transgaz, Volt, Wiren. Cu sprijinul Alexandrion Group, Niran Cosmetics.

Parteneri strategici pentru ediția Energynomics Awards 2022 au fost ACCER, ACUE, AFEER, AIIR, CRE, EFdeN, EPG, FEL, FPPG, HENRO, PATRES, RPIA, RWEA.

Partener de monitorizare: Klarmedia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *