Acasă » Interes general » R. L. Morningstar: Europa nu mai poate reveni la dependența de energia din Rusia, România are multe lecții de dat

R. L. Morningstar: Europa nu mai poate reveni la dependența de energia din Rusia, România are multe lecții de dat

9 decembrie 2022
Interes general
energynomics

România este reprezentativă pentru o abordare strategică integrată („all of the above”), care este vitală nu doar pentru asigurarea securității energetice, cât și pentru promovarea acțiunii climatice, consideră ES Richard L. Morningstar, președinte fondator al Global Energy Center din cadrul Atlantic Council și fost ambasador al SUA la Uniunea Europeană. În mesajul transmis în cadrul celei de-a 10-a aniversări a Energynomics, Richard L. Morningstar insistă că lumea nu va mai putea reveni la dependența față de energia din Rusia, iar România are multe lecții de predat Europei și lumii întregi în această chestiune critică.

Mai presus de toate, România arată că securitatea energetică și tranziția verde nu sunt neapărat în contradicție, continuă Richard Morningstar. „Europa și lumea trebuie să investească atât în ​​sistemul energetic deja existent, cât și în energie cu emisii scăzute de carbon, pentru a asigura o tranziție energetică fără probleme, la prețuri accesibile și sigure. Eforturile României de a profita de oportunitatea pe care i-o oferă rezervele sale substanțiale din zona offshore pot permite României să devină un hub european de gaze și să ajute continentul să se desprindă de importurile rusești. De asemenea, România are tot mai multe investiții în surse regenerabile, iar în prezent are în derulare proiecte care însumează aproape 30 de GW.”

În ceea ce privește energia nucleară, Morningstar s-a referit la unitățile nucleare de la Cernavodă ca la un „pilon cheie al securității energetice regionale” și, de asemenea, la faptul că renovarea unității 1 „poate sprijini decarbonizarea în siguranță energetică în România în perioada următoare”. „Cred că relația dintre SUA și România nu a fost niciodată mai bună”, spune Morningstar. „România este pionieră în tehnologiile nucleare avansate, iar planurile sale de a construi reactoare modulare mici (SMR) sunt printre cele mai ambițioase la nivel global. […] Un parteneriat între sectorul public și privat din SUA și România este cheia pentru deblocarea potențialului energetic vast al țării. De fapt, energia a fost un mare catalizator pentru legăturile puternice dintre SUA și România în general.”

ES Richard Morningstar a găsit cuvinte bune și pentru Energynomics și ne-a urat „toate cele bune în eforturile de a contribui în continuare la o poveste convingătoare pentru energia din regiune și aștept cu nerăbdare să urmăresc ce veți face în anii care vin”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *