Acasă » Electricitate » Transelectrica: Trebuie regândit tot sistemul din Dobrogea pentru a elimina congestiile

Transelectrica: Trebuie regândit tot sistemul din Dobrogea pentru a elimina congestiile

7 octombrie 2022
Electricitate
energynomics

Regiunea Dobrogei este cea mai aglomerată din România din punctul de vedere al numărului de MW instalați în capacități de producere a energiei. Acest lucru are însă și părți negative, din cauza congestiilor în rețelele de transport al energiei care apar în fiecare an. Pentru eliminarea acestor congestii, Transelectrica are în plan extinderea rețelei electrice inclusiv în Republica Moldova.

”Trebuie să regândim tot sistemul și să ne gândim la limitări operaționale pentru că de multe ori blocăm capacități de transport pentru capacități de producție care sunt foarte mari pentru o perioadă scurtă de timp. Spre exemplu, cam două săptămâni pe an avem congestie și dificultăți cu evacuarea energiei. Acest lucru ar trebui suportat și de producători. Sunt unele state din UE unde acest lucru se întâmplă deja”, a declarat Gabriel Andronache, președintele Directoratului Transelectrica, la conferința “Regional Approach – Chișinău”, organizată de Energynomics.

În Dobrogea sunt instalați 1.400 MW în reactoare nucleare, peste 3.000 în turbine eoliene și circa 1.400 în panouri fotovoltaice. Transelectrica are mai multe proiecte de realizarea a unor conexiuni electrice cu Republica Moldova. Potrivit lui Andronache, ”cel mai fezabil” proiect este cel al liniei de 400 kV Suceava-Bălți, care ar urma să fie finalizat în 2030.

Realizarea acestei linii de interconexiune ar crea și premisele apariției unor noi capacități de producere a energiei din surse regenerabile în ambele state. Un alt proiect este cel al liniei electrice Iași-Ungheni-Strășeni, tot de 400 kV. În vederea eliminării congestiilor din Dobrogea, Transelectrica vizează extinderea de noi linii electrice și către Brașov.

”Este necesară crearea de noi interconexiuni sincron pentru că acum avem doar una, cea de 400 kV Isaccea-Vulcănești. Aceste proiecte cu Moldova trebui corelate și cu proiectele noastre care sunt foarte importante”, a adăugat Andronache.

Pe plan intern, operatorul de sistem încearcă să finalizeze mai multe proiecte care ar închide inelul liniilor electrice de 400 kV care traversează România. În acest sens, compania a aplicat pentru atragerea de fonduri europene de 424 milioane de euro, dintre care cel mai mare este cel al liniei electrice Gădălin-Suceava, cu o valoare de 101 milioane de euro.

”Trebuie să ne grăbim pentru că presiunile sunt tot mai mari”, a mai spus Andronache.

Conferința „Abordare Regională Chișinău” a fost organizată de Energynomics cu susținerea partenerilor noștri: BRM East Energy MD, Huawei, Kawasaki Gas Turbine Europe, Schneider Electric, Transelectrica, Transgaz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *