Acasă » Electricitate » Distribuţie » Transelectrica și Transgaz, de la Finanțe la SGG

Transelectrica și Transgaz, de la Finanțe la SGG

14 februarie 2014
Distribuţie
energynomics

Transelectrica şi Transgaz au trecut din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a Secretariatului General al Guvernului (SGG), spune Mediafax. Deși ordonanța cu pricina nu a apărut pe ordinea de zi și nu a fost publicată în Monitorul Oficial, surse din Transelectrica au declarat pentru energynomics.ro că schimbarea autorității tutelare a companiei transportatoare de electricitate este certă.

„Ordonanţa a fost dată ca să putem desfăşura marile proiecte de interconectare cu Moldova şi Turcia şi să dezvoltăm infrastructura energetică. În plus, Ministerul Finanţelor urmează să promoveze Legea privind stabilirea redevenţelor, deci nu putea să fie şi cu reglementare, şi cu management. Este împotriva regulilor UE”, au afirmat surse din Guvern pentru Mediafax.

Conform textului ordonanței, SGG va exercita drepturile și va ăndeplini obligațiile de acționar al statului în cele două companii, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru. Reprezentanţii statului în AGA vor fi numiţi, revocaţi și vor lua parte la ședințele AGA prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea șefului Cancelariei Primului-Ministru. SGG va prelua și selecția administratorilor celor două companii.

SGG împreună cu Cancelaria Primului-Ministru va iniția și trecerea Opcom și a Formenerg în administrarea Departamentului pentru Energie. Dispeceratul Energetic Național și Dispeceratul Național de Gaze Naturale rămân în coordonarea ministrului delegat pentru energie. Procedurile de expropriere în curs de desfășurare se continuă de către SGG, cu menținerea valabilității actelor și procedurilor îndeplinite până la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

Se pare că acționarii celor două companii nu au fost informați de acest transfer care vine pe fondul unor tulburări politice serioase în cadrul alianței de guvernare care îi lasă pe liberalii de la Economie și de la Finanțe fără coordonarea unor agenți economici foarte profitabili în favoarea autorităților aflate în portofoliul PSD.

Potrivit informațiile provenite pe canale neoficiale, transferul poate aduce și schimbări de administratori și directorat în cele două companii cât de curând, deși acest lucru ar reprezenta o încălcare flagrantă a ordonanței privind managementul privat în companii de stat.

„Ei au fost aprobaţi de acţionarii societăţilor şi au planurile de administrare avizate. Conform mandatelor, ei trebuie evaluaţi după un an de activitate pentru a vedea dacă trebuie bonificaţi sau schimbaţi. Numirea şi evaluarea directorilor reprezintă apanajul administratorilor, nu al acţionarilor„,au spus surse pentru Bursa.

Transferul improvizat, făcut rapid și neanunțat public ar putea avea un impact negativ substanțial asupra listărilor din 2014 ale pachetelor minitoritare ale unor companii de energie foarte importante deținute de stat. Instabilitatea ar putea îndepărta investitorii, se tem unii. În plus, tendința de profesionalizare a managementului este pusă în pericol și, spun unii, “există riscul ca cele două societăţi să nu-şi îndeplinească obligaţiile din obţinerea certificărilor preliminare ca operatori de transport şi sistem de la ANRE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *