România ar putea ajunge la 250.000 de autoturisme ecologice în 2030

0

Bogdan Tudorache

România are nevoie de infrastructură pentru electromobilitate, susține Corneliu Bodea, președintele Centrului Român al Energiei și director general Adrem. „În acest moment, pentru flota de vehicule a firmei pe care o conduc, de circa 400 de autovehicule, nu se justifică din punct de vedere al costurilor o înlocuire cu mașini electrice. Dar trebuie să privim în perspectivă…Avem nevoie de infrastructură”, a spus Bodea.

Conform ultimilor statistici prezentate în cadrul conferinței anuale a Eurelectric, vor exista 40 de milioane de autovehicule verzi pe teritoriul Uniunii, în anul 2030. Astăzi, în România există 1.500 de autoturisme ecologice, în timp de în Uniune există 1,5 milioane. „Între 2017 și 2018 numărul vehiculelor electrice din România a crescut cu 200%. În schimb, în China exista 2,5 milioane…Însă am constatat o explozie a mopedelor și trotinetelor electrice, în marile orașe. Ele vor schimba peisajul orașelor în viitorul apropiat”, a mai spus Bodea, în cadrul unei conferințe de specialitate.

În orizontul anului 2024 o mașina electrică va costa însă cât una clasică, și asta susține țintele propuse de Uniunea Europeană pentru anul 2030. „Infrastructura necesară României anului 2030 va presupune câteva sute de mii de puncte de încărcare. Astăzi, însă, costurile de racordare au depășit semnificativ costurile stațiilor. Însă pentru 2030, cred că România va putea avea în jurul a 250.000 de mașini electrice sau hibride”, a spus Sorin Elisei, consultant senior, Deloitte.

În prezent, în România sunt înmatriculate peste 7 milioane de vehicule. Media este de 380 de vehicule la mia de locuitori, sub cea europeană.

Share.

Lasă un comentariu