Ponta admite că finalizarea gazoductului Iași-Ungheni ar putea întârzia

0

Premierul Victor Ponta a declarat, pe şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, la ieşirea din Vulturi (Iaşi), că este mulţumit de stadiul lucrărilor şi că graficul se respectă.

Totodată, premierul a subliniat că nu are importanţă dacă se termină în decembrie sau februarie, importantă fiind “valoarea pe structura de energie”.

“Haideţi să fim realişti. Că o fi decembrie, că o fi ianauarie, nu schimbă foarte mult. Trebuie făcută subtraversarea către Prut. Dacă va fi februarie sau decembrie nu e aşa important, important e că anul viitor Republica Moldova va fi legată energetic de România”, a mai spus Ponta, precizând că are încredere în constructor şi că acesta va primi banii atunci când va termina lucrarea, interesul fiind ca aceasta să fie gata cât mai repede.

Premierul a spus că a venit să vadă stadiul lucrărilor pentru că era la Iaşi şi a vrut să vadă cu ochii săi cum se lucrează, însă nu el trebuie să monitorizeze lucrările, aceasta fiind treaba autorităţilor locale, a constructorului şi a Ministerului Energiei.

“Am venit pentru că eram la Iaşi şi am zis să vin să văd cu ochii mei. Ne-am lămurit, văd că se face, ne ţinem de cuvânt faţă de prietenii noştri din Republica Moldova”, a declarat premierul.

Gazoductul este unul din proiecte. Avem mai departe celelalte proiecte de interconectare energetică

Victor Ponta a precizat că a mai spus că va merge la Bruxelles împreună cu premierul moldovean, Iurie Leancă, pentru a discuta despre finanţarea europeană a celorlalte proiecte energetice comune.

“Gazoductul este unul din proiecte. Avem mai departe celelalte proiecte de interconectare energetică. România face cât poate de mult. Aici sunt 27 de milioane de euro, tot proiectul. 20 de milioane sunt ai României şi 7 din fonduri europene. Pentru celelalte proiecte care ţin de interconectarea cu energie electrică, cu staţiile de transformare, costă foarte mult. Orice putem obţine ca sprijin din partea UE vreau să obţinem. În sfârşit, să şi facem ceva din partea României pentru Republica Moldova”, a afirmat Victor Ponta.

Termenul agreat inițial era 20 decembrie 2013

Premierul Victor Ponta declara, în 31 august că finalizarea gazoductului Iaşi – Ungheni va avea loc în luna decembrie, răspunzând unei întrebări legate de faptul că şantierul respectiv ar fi abandonat şi că a dispărut conducta adusă la inaugurare. Câteva zile mai târziu, președintele Traian Băsescu vizita și el șantierul și afirma că lucrările se pot încheia cel mai devreme în februarie 2014.

“Eu înţeleg atacurile politice şi poveştile, eu vă spun că la sfârşitul lui decembrie veniţi cu mine să inaugurăm gazoductul”, afirma atunci Ponta.

Consorţiul care construieşte conducta de gaze Iaşi-Ungheni (Republica Moldova), format din companiile Habau PPS Pipeline Systems -Austria, Inspet şi IPM-Partners (România), a susţinut că va respecta termenul contractual pentru execuţia “firului principal” al conductei, stabilit pentru 20 decembrie 2013.

“Lucrările de sudare la firul principal al conductei sunt prevăzute să înceapă în 2 octombrie 2013, dată la care devin libere de sarcini terenurile expropriate prin hotărâre de guvern. Până la data enunţată, se vor realiza lucrări de sudare a conductelor în organizările de şantier. Termenul angajat de 20 decembrie 2013 este cel contractual pentru execuţia firului principal al conductei şi toate activităţile şi acţiunile realizate şi prezentatate sunt de natură a susţine acest termen şi angajamentul executantului.”

Share.

Lasă un comentariu