Acasă » Electricitate » CET-urile ar putea fi legate direct la Transgaz – costuri mai mici cu 50 mil. euro anual

CET-urile ar putea fi legate direct la Transgaz – costuri mai mici cu 50 mil. euro anual

19 februarie 2024
Electricitate
energynomics

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja susține că a fost găsită o soluție pentru racordarea celor patru centrale termice (CET-uri) din Capitală direct în rețeaua Transgaz, astfel eliminându-se costurile cu distribuitorul, care ar fi de 17 lei/Megawatt-oră sau 50 de milioane de euro anual.

„ELCEN are nevoie de gaze pentru producția agentului termic – apă caldă şi căldură. Aceste gaze sunt livrate în sistemul național de transport pe magistralele Transgaz şi vin până foarte aproape de cele patru CET-uri. Pentru acest serviciu, ELCEN plăteşte către Transgaz 4 lei/Megawatt-oră, după care pentru a aduce efectiv gazul în cele patru centrale mai sunt câțiva kilometri de țeavă, care țin de distribuție. Pentru aceşti câțiva kilometri de țeavă sau în cazul CET Vest – 400 de metri, ELCEN plăteşte 17 lei/Megawatt-oră distribuitorului”, a declarat Sebastian Burduja, conform Agerpres.

„Am găsit o soluție împreună cu directorul general (ELCEN – n.r.) Claudiu Crețu, echipa ELCEN şi echipa de specialişti ai Ministerului Energiei, cu sprijinul Transgaz (…), pentru a racorda cele patru CET-uri direct în rețeaua Transgaz. Ca să vă dați seama de dimensiunea acestei probleme, vă pot spune că în tot aceşti ani ELCEN a plătit şi bucureştenii au plătit din buzunarul lor undeva la 50 de milioane de euro pe an, în medie, către distribuitor. Aceştia sunt bani pe care, prin investiția pe care o vom face, îi vom economisi de la fiecare bucureştean în parte”, a mai declarat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a anunțat că studiul de fezabilitate pentru aceste lucrări a fost deja contractat.

„Vreau să îi mulțumesc domnului Crețu că s-a mişcat foarte repede, şi (deasemenea) ELCEN şi Transgaz, şi deja au studiul de fezabilitate contractat pentru a face aceste prime lucrări. Ele trec în general pe sub căile ferate şi transportau păcura la cele patru CET-uri. Nu mai este cazul, ele nu mai funcționează pe bază de păcură. Deci, lucrările se pot face într-un termen destul de rapid şi asta se va simți într-un an, doi, trei, când se termină toate cele patru proiecte, în buzunarul fiecărui bucureştean”, a spus ministrul Burduja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *