Acasă » Interes general » Marea Britanie: SMR-urile ar putea rata termenele-țintă impuse de procesul de decarbonizare, avertizează parlamentarii

Marea Britanie: SMR-urile ar putea rata termenele-țintă impuse de procesul de decarbonizare, avertizează parlamentarii

16 februarie 2024
Interes general
energynomics

Deși guvernul Regatului Unit susține tehnologia SMR pentru decarbonizarea rețelei energetice, Comisia pentru Audit de Mediu din cadrul Parlamentului Britanic spune că reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMRs) cel mai probabil nu vor fi construite la timp pentru a juca vreun rol în acest proces, potrivit Proactive.

„Este puțin probabil ca primul SMR să funcționeze până în 2035, termenul – limită stabilit de miniștri pentru decarbonizarea alimentării cu energie electrică”, a subliniat președintele Comisiei pentru Audit de Mediu, Philip Dunne, într-o scrisoare către secretarul pentru Energie, Claire Coutinho.

„Așadar, ce rol vor avea SMR-urile într-un mix energetic dominat de surse regenerabile și completat de energia nucleară la scară largă existentă și emergentă?”

Tehnologia SMR, care se speră să fie mai ieftină și mai rapid de construit decât reactoarele convenționale, face parte din apanajul unor companii precum Rolls-Royce Holdings.

Sub noul organism guvernamental Great British Nuclear, lansarea SMR-urilor va fi finanțată parțial din fonduri publice și este estimată să intre în rețea la începutul anilor 2030.

Generatoare modulare, care se bazează pe proiecte standardizate și, prin urmare, pot fi construite în mare parte în fabrici, vor putea ajuta la realizarea obiectivelor guvernamentale care prevăd construcția a 24 GW de capacitate de energie nucleară în Regatul Unit, până în 2050.

Cu toate acestea, Comisia pentru Audit de Mediu a remarcat că planurile guvernamentale au luat în considerare și unele scenarii în care o capacitate de maximum 12 GW să fie lansată până în 2050.

„Incertitudinea riscă să creeze efecte secundare asupra încrederii din industrie: nu numai pentru deciziile de investiții legate de construcția inițială și construcția de fabrici pentru a construi module de reactoare, ci și pentru sprijinirea și creșterea lanțurilor de aprovizionare și a competențelor”, a adăugat Dunne.

„Pur și simplu nu știm deocamdată cât de mult vor contribui SMR-urile la generarea de energie electrică din țară și nici cât de mult ar putea costa implementarea acestora pentru contribuabili”.

Noua poziție vine după ce luni, 12 februarie, au apărut rapoarte conform cărora guvernul ar fi în discuții pentru a cumpăra terenuri în nordul Țării Galilor, potrivite pentru baza unui nou reactor nuclear.

Între timp, Westinghouse a dezvăluit săptămâna trecută noi planuri de a lansa tehnologia SMR printr-un acord privat, căutând posibil o cale alternativă la schema guvernamentală.

Cum se vor dezvolta astfel de proiecte rămâne totuși de văzut, întrucât Rolls-Royce, GE Hitachi și Holtec sunt singurele companii care au prezentat proiecte pentru a fi evaluate de organismele de reglementare din Marea Britanie, până acum, notează Proactive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *