Piața petrolului, tulburată de atacul asupra Aramco

0

Săptămână dramatică pentru țiței, cu contractele futures pentru țițeiul Brent înregistrând parte de cel mai mare salt din istorie înainte de a scădea brusc din cauza îngrijorărilor continue legate de creștere și de cerere, susține Ole Hansen, Director strategie mărfuri Saxo Bank. Deși probabil că a fost o chestiune temporară, balanța țițeiului a înclinat dramatic din nou în favoarea prețurilor mai mari săptămâna trecută, când atacurile asupra celei mai mari instalații de procesare a petrolului din lume, de la Khurais și Abqaiq din Arabia Saudită, au tăiat temporar 5% din rezerva mondială. Timp de două zile, incertitudinea a dus la schimbări majore de prețuri înainte ca oficialii saudiți să calmeze piețele după ce au spus că stocurile vor reveni la normal mai repede decât se temea piața că s-ar întâmpla.

În urma unei săptămâni în care rapoartele pieței de petrol au avertizat cu privire la riscul apariției unor excedente ale stocurilor cauzate de creșterea mai decelerată a cererii, maximul a afectat piețele, dar ar fi putut fi mult mai rău, luând în considerare cantitatea de petrol afectată. Creșterea prețurilor petrolului într-o perioadă de încetinire economică ce duce la o creștere și mai scăzută a cererii nu este o combinație prea bună. Probabil acesta este principalul motiv pentru care redresarea țițeiului s-a atât de repede.

Cu toate acestea, prima de risc geo-politic, estimată a fi undeva peste $60/baril pentru Brent va necesita cel mai probabil mai multă vreme pentru a dispărea. Iranul, acuzat că s-a aflat în spatele atacurilor, se găsește din ce în ce mai mult în situația de a fi încolțit, presiunile tot mai mari rezultate de pe urma sancțiunilor punându-i tot mai mult în imposibilitatea de a-și vinde petrolul. ”Din acest motiv, credem că intervalul pentru țițeiul Brent din jurul valorii de 60$/b observat în aceste ultime trei luni a trecut acum mai sus, către 65$/b”, susține Hansen.

Share.

Lasă un comentariu