Acasă » Petrol și Gaze » Piața petrolului, tulburată de atacul asupra Aramco

Piața petrolului, tulburată de atacul asupra Aramco

24 septembrie 2019
Explorare și producție
Energynomics

Săptămână dramatică pentru țiței, cu contractele futures pentru țițeiul Brent înregistrând parte de cel mai mare salt din istorie înainte de a scădea brusc din cauza îngrijorărilor continue legate de creștere și de cerere, susține Ole Hansen, Director strategie mărfuri Saxo Bank. Deși probabil că a fost o chestiune temporară, balanța țițeiului a înclinat dramatic din nou în favoarea prețurilor mai mari săptămâna trecută, când atacurile asupra celei mai mari instalații de procesare a petrolului din lume, de la Khurais și Abqaiq din Arabia Saudită, au tăiat temporar 5% din rezerva mondială. Timp de două zile, incertitudinea a dus la schimbări majore de prețuri înainte ca oficialii saudiți să calmeze piețele după ce au spus că stocurile vor reveni la normal mai repede decât se temea piața că s-ar întâmpla.

În urma unei săptămâni în care rapoartele pieței de petrol au avertizat cu privire la riscul apariției unor excedente ale stocurilor cauzate de creșterea mai decelerată a cererii, maximul a afectat piețele, dar ar fi putut fi mult mai rău, luând în considerare cantitatea de petrol afectată. Creșterea prețurilor petrolului într-o perioadă de încetinire economică ce duce la o creștere și mai scăzută a cererii nu este o combinație prea bună. Probabil acesta este principalul motiv pentru care redresarea țițeiului s-a atât de repede.

Cu toate acestea, prima de risc geo-politic, estimată a fi undeva peste $60/baril pentru Brent va necesita cel mai probabil mai multă vreme pentru a dispărea. Iranul, acuzat că s-a aflat în spatele atacurilor, se găsește din ce în ce mai mult în situația de a fi încolțit, presiunile tot mai mari rezultate de pe urma sancțiunilor punându-i tot mai mult în imposibilitatea de a-și vinde petrolul. ”Din acest motiv, credem că intervalul pentru țițeiul Brent din jurul valorii de 60$/b observat în aceste ultime trei luni a trecut acum mai sus, către 65$/b”, susține Hansen.

Autor: Energynomics

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.