CE aprobă schema de ajutor în valoare de 150 mil. euro pentru încălzirea centralizată verde

2

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro, prezentată de România pentru sprijinirea investiţiilor în sistemele de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile de energie.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutor prezentată de România, menită să sprijine construirea şi modernizarea sistemelor sale de încălzire centralizată, astfel încât acestea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie (SRE), conform Agerpres.

Ajutorul preconizat ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanţate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

“Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane EUR prezentată de România va sprijini investiţiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă şi datorită Planului de Investiţii al Pactului verde european. Pentru a debloca potenţialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziţia către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiţii a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Potrivit comunicatului, România a notificat Comisiei intenţia sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro) pentru construirea şi/sau modernizarea mai multor de instalaţii de producţie şi reţele de distribuţie a energiei termice (cu o contribuţie de maximum 20% din valoarea totală a investiţiilor în cazul celor din urmă).

Share.

2 Comments

  1. Sa speram ca aceste fonduri vor fi utilizate pentru revitalizarea si/sau modernizarea sistemelor de termoficare bazate pe energia geotermala de adancime – resursa de care Romania dispune din belsug in zona de vest (din zona Satu Mare, coborand spre Oradea, Arad si pana in zona Timisoara), precum si in Valea Oltului (Calimanesti-Caciulata), si in nordul Bucurestiului (Otopeni, Balotesti). Sa nu uitam zona Insuratei-Braila. Exista cel putin 250 de foraje geotermale de adancime, complet documentate cu privire la debite, temperaturi, chimism, care pot fi utilizate pentru furnizarea de caldura in sistemele geotermale de termoficare.

  2. Pe linga ce spune dl. prof Gavriliuc, pe buna dreptate, si pe linga multe alte resurse regenerabile pe care le avem, pot garanta, pe baza experientei practice anterioare, ca si acest program va fi un esec din 2 motive mari si late:
    1. prostul management al fondurilor UE (incepind de la ghiduri proaste care sunt bariere si incompetente tehnico-economica a AM/Ministere)
    2. Implicarea bancilor romanesti, care, oricum, habar n-au de diferenta intre energia verde, albastra sau gri > Vom ajunge tot la garantii /colateral tip “Hotel Marriott” + 20% !…asta doar daca “bancile mama” ale banclor “romanesti” vor da unda verde la finantarea proiectelor “verzi” in Romania !…avem un proiect concret si real de inclazire centralizata pe fonduri UE depus de aprox 2 ani de zile, pt. inlocuriea pacurii (!!), si NIMIC !…asa ca, despre ce vorbim ?!

Lasă un comentariu