Acasă » Regenerabile » Zsuzsa Bereschi: România are nevoie de agregare, de Power-to-x, de PPA-uri, pentru a dezvolta proiecte pe termen lung

Zsuzsa Bereschi: România are nevoie de agregare, de Power-to-x, de PPA-uri, pentru a dezvolta proiecte pe termen lung

22 iunie 2022
Regenerabile
Bogdan Tudorache

Piața locală este axată mult pe segmentul spot, în timp ce în alte țări sunt folosite PPA-uri, iar pe termen lung România are nevoie de agregare, de Power-to-x, de PPA-uri, pentru a dezvolta proiecte. Totodată, România are nevoie de regenerabile de capacitate mare, care sunt în general tehnologii intermitente, a spus Zsuzsa Bereschi, Senior Project Manager, Energy & Utilities, Horváth, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

”Dacă avem planuri așa ambițioase pe soluții intermitente, avem mare nevoie de soluții de stocare. Iar aici, desigur, pentru România primul pas vor fi bateriile, dar trebuie să ne gândim la agregare, la parteneriate. Trebuie să avem încredere, să facem parteneriate necesare agregării și, mai departe, să ne gândim la soluții de VPP (centrale virtuale). Dar, mai departe de partea aceasta de agregare, când vorbim de stocare, desigur, primul pas sunt bateriile, dar să nu pierdem din vedere și soluțiile power-to-x, iar, pentru că pe măsură ce vom crește capacitățile intermitente, ne vom uita la hidrogen”, a spus ea.

Pentru a avea hidrogen, marii producători trebuie să schimbe procese întregi de producție. ”Trebuie să asigurăm că va exista suficientă cerere în industrie și în transport pentru hidrogen și pentru derivați… soluțiile Power-to-X sunt pentru un viitor mai îndepărtat, dar pe care nu trebuie să-l pierdem din vedere”, a mai adăugat ea. ”Nu trebuie să pierdem din vedere nici posibilitatea capacităților mici, după ce am discutat de cele mari. Aici ne gândim la geotermal, biogaz, biomasă – dar, când vorbim de astfel de proiecte, trebuie să gândim întregul lanț valoric”.

Totodată, finanțarea trebuie să aibă în vedere proiecte profitabile pe termen lung, și nu pe cele speculative. Iar numărul proiectelor regenerabile este într-o mare creștere, piața având nevoie de specialiști.

”Trebuie să ne pregătim pentru acest val de proiecte. Din câte știu, este o lipsă de capacități de proiectare profesioniste și există tendințe de supra-proiectare”, a adăugat ea. În același timp, PPA-urile trebuie să aibă un rol mai mare, piața locală fiind foarte mult axată pe PZU. ”Crește apetitul consumatorilor mari pentru energie verde și de aici există o nevoie directă pentru încheierea de PPA-uri”.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.