Acasă » Electricitate » Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica este un pilon de bază pentru viitorul energetic al României

Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica este un pilon de bază pentru viitorul energetic al României

22 iunie 2022
Electricitate
Bogdan Tudorache

Nuclearelectrica este un pilon de bază pentru viitorul energetic al României, mai ales în perspectiva noilor ținte de decarbonare din cadrul plaurilor strategice recente, a spus Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, la Energy Strategy Summit 2022, un eveniment organizat de Energynomics.

România și-a asumat reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 și o reducere a dependenței de importuri de la 20-25%, la 17%. ”Este absolut normal ca energia nucleară să crească –ea poate da o energie în bandă foarte bună, curată, cu zero emisii de carbon, dar și unitățile SMR pot asista în echilibrare, în integrarea noilor capacități regenerabile, și sunt suficient de flexibile și modularizate așa încât să poată să înlocuiască fizic anumite capacități pe cărbune, cum este termocentrala de la Doicești – proiect anunțat recent. Nu în ultimul rând, tehnologia de tip CANDU, dar și cea SMR, pot avea o eficiență foarte mare în producția de hidrogen. Așadar, răspund foarte bine nevoilor energetice ale României, date de noul plan de decarbonare”, a spus el.

Energia nucleară a dus la scăderea emisiilor de carbon cu aproape 200 milioane de tone în ultimii ani, anual fiind calculate circa 10 milioane de tone de emisii de carbon care nu intră în atmosferă, mulțumită reactoarelor de la Cernavodă – care produce circa 20% din energia țării și 30% din energia verde livrată în sistem. Industria nucleară generează 11.000 de locuri de muncă în centrale și pe orizontală, contribuția la PIB fiind de 590 de milioane de euro anual – ceea ce reprezintă bugetul necesar reparării tuturor spitalelor din România, a mai spus Cosmin Ghiță.

Printre proiectele importante ale Nuclearelectrica se numără retehnologizarea Unității 1, care costă jumătate din construcția unei unități noi, dar oferă încă un ciclu de viață unității. Proiectele Unităților 3 și 4 va oferi o sinergie foarte bună pentru sistemul energetic, atât din perspectiva operării, cât și a mentenanței.

”Ne uităm să identificăm noi amplasamente pentru tehnologia SMR dezvoltată de NuScale. Am identificat amplasamentul de la Doicești, pentru proiectul de 462 MW cu șase module, posibil cuplat cu energie regenerabilă, într-un complex multi-tehnologic. Totodată, avem nevoie de un ciclu nuclear integrat – aici vorbim de fabrica de prelucrare a concentratelor de Uraniu de la Feldioara, acum 100% în proprietatea Nuclearelectrica, în paralel cu licența minei de la Tulgheș- Grințieș”, a adăugat el.

Energy Strategy Summit 2022 a fost organizat de Energynomics cu sprijinul partenerilor săi: ABB, BCR, CE Oltenia, Chimcomplex, Eaton, Electrica Furnizare, Electroalfa, EnergoBit, Enevo Group, European Energy, Eximbank, EY, Franklin Templeton, Horváth, ING, Hidroelectrica, Marsh, MET Energy România, Nuclearelectrica, BCR Pensii, Photomate, Powertis, Renomia Gallagher, Schneider Electric, Transelectrica, Volt, wpd.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *