Acasă » Electricitate » Zona balcanică, în vizorul UE datorită sectorului energetic

Zona balcanică, în vizorul UE datorită sectorului energetic

10 februarie 2017
Electricitate
energynomics

Statele din Europa de Sud-Est au stocat energie, ca reacție la cea mai severă iarnă din ultimul deceniu, ceea ce a scos în evidență slăbiciunile piețelor energetice, care ar trebui să beneficieze de livrări fără restricții. Deși multe state din Europa de Sud-Est sunt în Uniunea Europeană, regiunea a înregistrat întârzieri în modernizarea centralelor electrice și liniilor de mare tensiune, informează Bloomberg.

Astfel, Bulgaria, care în mod normal exportă peste 10% din energia electrică produsă, a încetat exporturile timp de aproape o lună, până la data de 9 februarie. Această întrerupere este analizată de Uniunea Europeană, care a anunțat că se va întâlniri cu oficialii bulgari săptămâna viitoare pentru a analiza dacă țara vecină a încălcat prevederile blocului comunitar.

”Bulgaria a respectat în totalitate legislația în domeniul energiei și nu are motive de îngrijorare cu privire la analiza efectuată de UE”, a spus directorul general al companiei energetice, Bulgarian Energy Holding, Petyo Ivanov, potrivit sursei citate.

Director general adjunct la compania ungară de utilități MVM, Andras Totth, a declarat: „Ceea ce se vede în Balcani este o dovadă clară că toți își asigură în primul rând consumul propriu și apoi, dacă au capacitatea, îi ajută și pe alții”.

În replică, fostul ministru al Mediului în Bulgaria și în prezent analist la European Climate Foundation, Julian Popov, a afirmat că deși infrastructura învechită reprezintă un motiv de îngrijorare, principalul obstacol în integrarea piețelor din regiune este neîncrederea politică între țările respective.

Potrivit acestuia, de fiecare dată când există presiuni asupra livrărilor de electricitate sau gaze naturale, factorii politici intră în panică și ordonă oprirea exporturilor, ceea ce îi afectează pe traderi. „Astfel, ia naștere o situație de tipul ”dilema prizonierului” și țările încep să se gândească doar la ele”, a precizat Popov.

Și Grecia a redus exporturile de electricitate timp de două zile, în timp ce România a redus livrările pe măsură ce râurile au înghețat, iar unul din reactoarele centralei de la Cernavodă a fost oprit după ce înghețul a afectat liniile de mare tensiune care îl conectează la rețea.

În România, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la începutul lunii ianuarie că România a consumat o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi. În acest context, România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *