Acasă » Petrol și Gaze » Wauterickx, The Sniffers: Reducerea emisiilor de metan este o oportunitate în România

Wauterickx, The Sniffers: Reducerea emisiilor de metan este o oportunitate în România

3 septembrie 2019
Explorare și producție
Bogdan Tudorache

The Sniffers este un furnizor de servicii de mediu pentru segmentul de petrol și gaze. „Operăm la nivel mondial, concentrându-ne pe Upstream, Midstream și Downstream în sectorul de petrol și gaze. Ajutăm companiile să-și reducă emisiile toxice în atmosferă, să le menținem integritatea conductelor și le ajutăm să economisească energie”, a spus Bart Wauterickx, CEO al The Sniffers, la Energy Breakfast Club – Oil & Gas – E&P, Transport și Procesare – eveniment organizat de energynomics.ro.

Compania are un birou în București și unul la Ploiești, sub umbrela companiei-mamă, WTS Energy. „Subiectul emisiilor de metan este foarte important atunci când vorbim despre încălzirea globală. Dacă nu facem nimic, temperatura globală va crește cu peste 4 grade Celsius, ceea ce ar fi o evoluție dramatică. Reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă este importantă, dar metanul are și el un impact imens asupra evoluției încălzirii globale, întrucât este responsabil pentru 25% din încălzirea globală. Dacă reducem emisiile de metan cu numai 45%, am obține rezultate comparabile cu cele ale închiderii a 1.000 de centrale pe cărbune, în următorii 20 de ani”, a subliniat Wauterickx.

Metanul are un indice de impact de mediu (GWP) de 84 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, în următorii 20 de ani.

„În fiecare țară în care suntem activi, cu fiecare client, vedem că metanul devine un subiect principal în industria de petrol și gaze. Începând cu 2015, toate companiile au început să se ocupe de metan, iar Inițiativa Climatică pentru Gaze și Petrol – OGCI are un rol foarte important fost. Multe companii majore, precum Exxon, Petronas, BP, Shell sau Amromco, s-au angajat, fără să fie obligate prin legislație, să-și reducă emisiile de metan la 0,25%, până în 2025. În acest moment, nivelul acestor emisii este de aproximativ 0,37%, așa că mai sunt încă multe de făcut pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Oricum, companiile au demonstrat că sunt capabile să pornească pe acest drum, repet, fără vreo impunere legală”, adaugă el.

În stabilirea acestor ținte a contat, pe lângă inițiativa OGCI, și presiunea considerabilă venită din partea acționarilor, precum și din partea fondurilor de investiții, care nu vor să mai sprijine industriile poluante.

În România, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie – IEA, emisiile de metan atingeau 185 de mii de tone, adică 1,2% din volumul total produs la nivel global, în sectorul de petrol și gaze, explorare și producție. „În comparație cu alte țări, România nu stă prea bine, așa că există aici o numeroase oportunități.”

Gazul convențional onshore este responsabil pentru cea mai mare a emisiilor de metan din România; urmează emisiile din sectorul de distribuție și operațiunile de exploatare onshore a petrolului – cele trei segmente fiind cei mai mari emitenți de metan. „Cea mai mare parte este reprezentată de metanul eliberat direct în atmosferă.”

IEA a inventariat mai multe tehnologii care pot reduce emisiile de metan, iar jumătate dintre acestea pot fi aplicate fără niciun cost net, dar pot reduce emisiile de metan cu 38%. Reprezentantul The Sniffers a prezentat un program de monitorizare și management dedicat metanului prin care companiile sunt sprijinite să raporteze cu exactitate nivelul emisiilor. Compania vine, de asemenea, cu soluții adaptate pentru reducerea acestor emisii.

Energy Breakfast Club a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Bursa Română de Mărfuri – BRM, Kawasaki Gas Turbine Europe Gmb, Ridgid – Emerson, The Sniffers.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 40 de persoane, reprezentanți ai unor organizații precum: Academia Română, Actemium, Ambasada Franței, AMS Alconex Metrology, Asprofos SA, Atlantis ProCons SRL, BCR, Bioterpena Sustem, Ambasada Bulgariei, Bursa Română de Mărfuri, COS TGV, cursdeguvernare.ro, ELCEN, Elux Rodit, Emerson, Energie F K, EnergoBit, Enpower, FPPG, Grup OMIR, ING, Jereh, Kawasaki, Mitsubishi Corporation, OMV Petrom, Organismul Național de Stanrdardizare – ASRO, Phoenix Contact, Premier Energy, The Sniffers, WTS Energy.

Participare

În 2019, energynomics.ro a programat cel puțin 6 ediţii de Energy Breakfast Club. Calendarul şi temele propuse sunt disponibile în pagina dedicată Energy Breakfast Club.

Participarea la Energy Breakfast Club este deschisă tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza invitației personalizate lansate de energynomics.ro. Ne puteți scrie la office at energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

Energy Breakfast Club este o întâlnire de 2-3 ore în care specialiștii din energie se pun la curent cu cele mai noi informații și cele mai influente opinii pe una dintre temele fierbinți ale momentului.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *