Acasă » Electricitate » Viktor Orban vrea să naționalizeze 6-7 companii de utilități

Viktor Orban vrea să naționalizeze 6-7 companii de utilități

20 septembrie 2013
Electricitate
energynomics

Guvernul de la Budapesta este în discuţii pentru răscumpărarea de către stat a unui număr de şase-şapte companii de utilităţi privatizate în trecut, potrivit unor declaraţii făcute de către premierul Viktor Orban, în presa ungară, potrivit Agerpress.

Premierul ungar nu a dorit să dezvăluie numele companiilor vizate, dar a precizat că societăţile de distribuţie a apelor şi de tratare a apelor reziduale vor fi şi ele afectate.

Într-un interviu acordat postului public de radio, Orban a declarat că guvernul pe care îl conduce elaborează în prezent legislaţia privind transformarea afacerilor firmelor de utilităţi în activităţi non-profit, fiind posibil ca actul normativ să fie aprobat de către parlament, înainte de alegerile legislative din primăvara anului viitor.

Orban a dat drept exemplu cazul Danemarcei, unde companiile private de termoficare sunt obligate să reinvestească profiturile lor. „Nu sunt impresionat de cei care spun că nu au profit. Companiile sunt rugate să-şi ajusteze operaţiunile, astfel încât să ieftinească energia pentru consumatori”, a spus Orban.

Evenimentul Zilei amintește că guvernul ungar nu este la prima intervenție majoră pe piața de energie. Anul trecut guvernul lui Viktor orban a răscumpărat 21% din acțiunile pe care compania rusă Surgut le deținea la MOL. De asemenea, Budapesta a făcut și intervenții de control al costurilor la energie.

De la 1 ianuarie 2013 a micșorat tarifele la gaze naturale, electricitate şi servicii de termoficare cu 10% şi intenţionează să aplice o nouă reducere în luna noiembrie, ceea ce va conduce la reducerea cu 20% a facturilor la utilităţi plătite de consumatorii ungari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.