Acasă » Petrol și Gaze » Vicepreședintele SOCAR: Proiectul AGRI nu a murit, are nevoie de mai mult timp

Vicepreședintele SOCAR: Proiectul AGRI nu a murit, are nevoie de mai mult timp

21 noiembrie 2016
Consumatori
energynomics

Proiectul Interconectorului Azerbaidjan-Georgia-Romania (AGRI), care presupune transportul gazelor lichefiate azere în România, nu a murit, însă, fiind un proiect foarte costisitor, are nevoie de mai mult timp pentru a fi implementat, a declarat Suleyman Gasimov, vicepreședintele pe probleme economice al grupului petrolier azer SOCAR, prezent în România cu ocazia deschiderii unei noi benzinării, lângă București.

„A trecut foarte mult de când a pornit ideea AGRI. Din start, acest proiect a presupus o investiție mare. Construcția terminalului din Georgia, apoi a celui din România necesită investiții uriașe”, a susținut Gasimov, citat de Agerpres.

El a amintit că SOCAR este implicat momentan în alte proiecte prin care gazele azere vor ajunge în Europa, precum conductele TAP și TANAP.

„În acest moment există conductele prin care Azerbaidjan exportă gaze naturale pe ruta Baku-Tbilisi-Erzurum și suntem implicați în proiectul TANAP în acest moment, unde SOCAR nu este singur, avem parteneri străini. Apoi au fost discuții între Nabucco și TAP și a fost ales proiectul TAP și mergem mai departe cu el”, a mai arătat vicepreședintele SOCAR.

Potrivit acestuia, din punctul de vedere al SOCAR, proiectul AGRI are șanse să fie implementat, atâta vreme cât toate țările implicate îl susțin.

„AGRI este în continuare un proiect care trebuie discutat, analizat. Dacă până astăzi am discutat de AGRI înseamnă că proiectul nu a murit, avem ce discuta în jurul acestui proiect. Este vorba de timp, pentru că în Azerbaidjan sunt zăcăminte multe de petrol și gaze, avem parteneri acolo puternici, companii petroliere mondiale mari, noi toți împreună analizăm și trebuie să avem toți același interes pentru proiecte noi, gen AGRI. Dar să vedem cum evoluează lucrurile în timp”, a completat Gasimov.

„România este o țară prioritară pentru investițiile azere, drept urmare România este prima țară unde SOCAR a făcut investiții în Europa. În continuare, România va rămâne o țară prioritară pentru SOCAR și pentru Azerbaidjan”, a spus Gasimov.

Întrebat care sunt motivele pentru care statul azer consideră România o țară prioritară, el a amintit relațiile politice foarte bune dintre cele două țări.

„SOCAR, fiind companie de stat, noi completăm politicile statului Azerbaidjan cu țările prietene. România este una dintre țările cu care avem o relație foarte apropiată. Avem relații politice la cel mai înalt nivel, iar SOCAR investește în țările unde avem relații bune politice. Acesta este motivul. Am intrat în România, am analizat această piață și am văzut deschiderea statului român pentru investițiile azere. Acesta a fost motivul pentru care am hotărât să investim în România și suntem foarte bucuroși și foarte fericiți cu această decizie și vom continua. Suntem popoare cu o tradiție comună și Marea Neagră ne unește”, a adăugat Suleyman Gasimov.

Proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — România Interconnector) își propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului și Georgiei, și traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcția a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre și la Constanța. Odată ajunse în România, gazele lichefiate ar urma să fie regazeificate și transportate mai departe, din conducte, spre restul Europei. Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României și Ungariei, restul fiind direcționate către alte potențiale piețe din Europa.

Proiectul AGRI a fost inițiat în 2010, printr-un memorandum semnat la București între România, Azerbaidjan și Georgia, iar ulterior s-a alăturat și Ungaria.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *