Acasă » Regenerabile » Solar » Verbund hibridizează un pac eolian – îi adaugă panouri solare, posibil și baterii

Verbund hibridizează un pac eolian – îi adaugă panouri solare, posibil și baterii

2 aprilie 2024
Eolian
energynomics

Verbund Wind Power România va construi un parc fotovoltaic într-un parc eolian și ia în calcul inclusiv adăugarea unei capacități de stocare a electricității, a declarat Adrian Borotea, Country Manager al companiei.

„Sunt studii care spun că energia solară și cea eoliană sunt complementare; atunci când bate vântul, e mai puțin soare, atunci când e soare, aproape că nu bate vântul. Sunt calcule care arată că între 3% și 5% din durata unui an cele două se suprapun – acestea ar fi intervalele când eventual poți ajunge la limitări în energia livrată în sistem”, a spus el, cu ocazia conferinței “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România”.

Adrian Borotea a subliniat apoi că potrivit reglementărilor în vigoare se pot conecta în aceeași stație, cu aceeași putere maximă, și capacități fotovoltaice și capacități eoliene, “chiar dacă ele dublează practic puterea instalată”. “Știți că la turbinele eoliene o parte sunt în mentenanță predictivă, iar din panourile fotovoltaice unele nu funcționează 100%”, așa că există un argument economic pentru acest tip de hibridizare a centralelor deja conectate la un punct de racordare. Adrian Borotea a salutat faptul că ANRE a emis primele norme care încurajează investițiile în hibridizare, un concept de mult timp implementat în străinătate: „Are sens să adăugăm această capacitate solară. Ar fi ideal să existe inclusiv baterii pentru o flexibilitate maximă și ne gândim deja la asta”, a spus el.

VERIFICĂ ȘI Cifrele din „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”

Compania operează un parc eolian de 226 MW în județul Tulcea și construiește un altul, de 400 MW. Panourile fotovoltaice vor fi adăugate la acesta din urmă.

Verbund Wind Power România a avut în 2022 o cifră de afaceri de 720 milioane de lei, în creștere cu 115%, și un profit net de 94 milioane de lei.

Conferința “2024: An definitoriu pentru sectorul regenerabilelor din România” a fost organizată de Energynomics, cu sprijinul partenerilor noștri: ADC, Alive Capital, CRC Energy, Elektra Renewable Support, EnergoPower, Ensys, Extro, Horváth, ING Bank, LONGi Solar, Monsson Operation, Nofar Energy, OX2 România, Photomate, PNE Romania, Polytrade Global, REI Grup, Renomia, Sph3ra Management Solutions, Transelectrica, WALDEVAR Energy, Wiren Romania. Cu această ocazie, Energynomics a lansat primul său raport în baza inițiativei „Monitorul marilor proiecte fotovoltaice din România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *