Acasă » Petrol și Gaze » Veniturile pierdute de Rusia din petrol, mină de aur pentru shipping şi de rafinare

Veniturile pierdute de Rusia din petrol, mină de aur pentru shipping şi de rafinare

8 februarie 2023
Petrol și Gaze
energynomics

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei au redus în mod semnificativ veniturile statului din petrol şi au redirecţionat zeci de miliarde de dolari spre companiile de shipping şi de rafinare, dintre care unele au legături cu Rusia, arată o analiză Reuters.

Cea mai mare parte a câştigătorilor de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei sunt firme cu sediul în China, India, Grecia şi Emiratele Arabe Unite, potrivit mai multor surse din industria de trading şi sectorul bancar. Câteva din aceste firme sunt deţinute, parţial, de companii ruseşti.

Niciuna din aceste firme nu încalcă sancţiunile, au subliniat sursele, dar au beneficiat de pe urma măsurilor concepute de Uniunea Europeană şi SUA pentru a reduce veniturile de care dispune preşedintele Rusiei, Vladimir Putin pentru a finanţa războiul din Ucraina.

Putin a avertizat Occidentul că sancţiunile vor duce la o creştere a preţurilor la energie. În schimb, cotaţia barilului de ţiţei Brent a scăzut până la 80 de dolari, de la un nivel de 139 de dolari în luna martie 2022, la câteva săptămâni după debutul războiului din Ucraina.

Comparativ, înainte de invadarea Ucrainei, barilul de ţiţei Brent se tranzacţiona undeva între 65 şi 85 de dolari.

În paralel, după ce grupul statelor puternic industrializate a impus un plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc, în luna decembrie 2022, veniturile realizate de Moscova din exporturile de petrol au scăzut cu 40% în ritm anual în luna ianuarie 2023, a dezvăluit Ministerul rus al Finanţelor, conform Agerpres.

„Un preţ oficial mai mic al petrolului înseamnă că bugetul statului rus a avut de suferit în ultimele săptămâni”, spune Sergey Vakulenko, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Vakulenko a fost în trecut director de strategie la gigantul energetic rus Gazprom Neft, dar a plecat de la această firmă şi a părăsit Rusia după începutul războiului.

„Judecând după datele vamale, o parte din beneficii au fost cucerite de companiile de rafinare din India şi China însă principalii beneficiari trebuie să fie firmele care se ocupă cu shipping-ul petrolului, intermediarii şi companiile petroliere ruseşti”, a adăugat Vakulenko.

Sancţiunile impuse Rusiei includ un embargou cu privire la achiziţionarea de energie din Rusia de către firmele din SUA şi UE, precum şi o interdicţie cu privire la livrarea de petrol rusesc oriunde în lume dacă acesta nu este vândut la un preţ mai mic de 60 de dolari per baril.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *